InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jednoduchá cesta, ako zrýchliť svoj metabolizmus

23. apríla 2019
Jednoduchá cesta, ako zrýchliť svoj metabolizmus
Muži aj ženy majú v procese chudnutia niečo spoločné – chcú vedieť, ako tento proces podporiť. A mnohí vedia, že jednou z ciest je zvýšenie pokojového metabolizmu, ktorý umožňuje efektívnejšie pálenie energie. Ako ho zrýchliť?

Rýchlejší metabolizmus znamená, že za rovnaký čas spálite viac kalórií. Problém nastáva vtedy, ak máme príliš prísnu diétu a telo prepne do „módu prežitia“, v ktorom metabolizmus spomalí.

Proti tomu sa dá bojovať zmenami životného štýlu, akými je zbavenie sa stresu a zvýšenie pokoja svojej mysle napríklad cez meditácie, a najmä venovaním zvýšenej pozornosti dostatočnému a kvalitnému spánku.

Článok pokračuje pod reklamou


Potom veľký význam na to majú aj stravovacie návyky. A práve k nim smerujú nasledujúce rady:

1. Jedzte častejšie
Snažte sa pri chudnutí jesť menšie porcie, ale častejšie počas dňa. Overeným spôsobom je jesť 5 až 6 jedál denne, každý dve až tri hodiny. Nemali by ste pociťovať hlad a takýto spôsob jedenia tomu napomôže. Porcie však musia byť malé a jedlá vybalansované – so správnym pomerom bielkovín, sacharidov a tukov.

2. Jedzte viac bielkovín
Bielkoviny sú základom nie len pri snahe budovať svalovú hmotu, ale aj pri chudnutí. Nie len, že pomáhajú udržovať čo najviac svaloviny, ale pomôžu vás aj efektívne nasýtiť, a tak nebudete musieť hladovať. Bielkoviny tiež prispievajú k tomu, že telo uvoľňuje zásoby tuku a využíva ich ako energiu.

3. Nevynechávajte raňajky
V súčasnosti je mnoho trendov, ktoré spochybňujú význam raňajok. Ak však chcete staviť na istotu, tak ich nevynechávajte. Kvalitné raňajky naštartujú váš metabolizmus a dodajú telu potrebnú energiu na efektívne fungovanie.

4. Dajte si pozor na to, čo pijete
Nevenujte pozornosť len tomu, čo jete, ale aj tomu, čo pijete. Pamätajte na to, že ovocné džúsy sú plné cukrov. Že veľa prázdnych kalórií obsahujú aj sladené a alkoholické nápoje. Alkohol, navyše, obmedzuje chudnutie aj iným spôsobom. Základom je piť veľa čistej vody a užitočná pri chudnutí je aj káva, ktorá vám dodá energiu do cvičenia a zrýchli aj metabolizmus.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist