Mnohé štúdie ukázali, aká je zo zdravotného pohľadu cibuľa prospešná. Len pre rekapituláciu vám ponúkame týchto päť prospešných účinkov:
1. Dochutí vám jedlá bez negatívnych účinkov
Ak hľadáte neškodný spôsob, ako vylepšiť chuť vašich jedál, potom vsaďte na cibuľu. Nezanechá negatívne stopy na vašom zdraví, ako to dokáže príliš veľa soli alebo cukru, či umelých dochucovadiel. Navyše, obsahuje málo kalórií a vzhľadom na jej prínos sú to kalórie skutočne ospravedlniteľné.
2. Reguluje cukor v krvi
Ľudia, ktorých trápi cukrovka, by mali zaradiť do svojej výživy pravidelný príjem cibule, ktorá ma potenciál znižovať vysokú hladinu glukózy v krvi, vďaka čomu ju dostáva pod kontrolu. Z cibule sa dokonca vytvára extrakt Allium cepa, ktorý je dostupný v lekárňach.
3. Obsahuje prospešné baktérie
Cibuľa obsahuje prebiotickú vlákninu inulín, ktorá pomáha udržiavať vo vašom tráviacom systéme vhodné prostredie pre dobré baktérie, ktoré sú nevyhnutné pre pevný imunitný systém. Taktiež v nej nájdeme fruktooligosacharidy, ktorú podporujú rast bifidobaktérií, ktorá potláčajú rast škodlivých baktérií v črevách.
4. Podporuje zdravie srdca
Zlý LDL cholesterol sa hromadí na stenách našich ciev, vďaka čomu zvyšuje riziko krvných zrazenín, mŕtvice či infarktu. Cibuľa obsahuje fytochemikálie, ktoré znižujú hladinu tohto typu cholesterolu v krvi, pričom neovplyvňujú hladinu toho dobrého, HDL cholesterolu.
5. Môže znižovať riziko rakoviny
Jedna kanadská štúdia spred pár rokov ukázala, že červená cibuľa môže mať schopnosť bojovať proti rakovine, pretože obsahuje veľké množstvo kvercetínu a antocyanínu. Vďaka ním podporuje umieranie rakovinových buniek a prerušuje interakciu medzi nimi navzájom. Závery však ešte neboli potvrdené priamo na ľuďoch.
Čítať ďalší článok:
Terapia teplom pred tréningom: Pomôže vám k väčším svalom? Zdieľať na Facebooku