InstagramFacebookYoutube
Tréning

Terapia teplom pred tréningom: Pomôže vám k väčším svalom?

26. septembra 2019
Terapia teplom pred tréningom: Pomôže vám k väčším svalom?
Japonskí vedci sa rozhodli preskúmať anabolické vlastnosti stresu, ktorý na telo vyvíja teplo. Odhalili teda, či by mohlo vystavenie sa teplu pred začiatkom tréningu pomôcť k efektívnejšiemu budovaniu svalovej hmoty.

Vedci, ktorí svoje zistenia publikovali v Žurnále fyziologických vied, sa zamerali na svalové tkanivá, ktoré boli pred tréningovou jednotkou zahriate. Kontrolnou skupinou boli cvičenci, ktorí teplu vytavení neboli.

Záverom tohto experimentu bolo, že cvičenci vystavení teplu zažili väčšiu aktiváciu určitých molekúl, ktoré prispievajú k regulovaniu anabolických procesov v tele. To spôsobilo reakciu v svalových bunkách, ktorá nakoniec viedla k zvýšeniu proteínovej syntézy.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci pri svojom pokuse využili malé mikrovlnné zariadenie, ktoré nie je pre bežných ľudí také dostupné. Ako tento pozitívny vplyv teda zaviesť do praxe?

Vhodnou alternatívou by mohla byť sauna, pričom medzi športovcami je obľúbená najmä infrasauna, ktorá zahrieva tkanivá infračervenými lúčmi až do hĺbky niekoľkých centimetrov pod povrchom pokožky. Využiť sa však dá aj teplý kúpeľ.

Keď sa snažíme prispôsobiť tejto metóde prípravy na tréning, musíme spočiatku robiť malé kroky, aby to bolo čo najbezpečnejšie. Dôležité je zvykať si na to pomaly a rozumne, nie príliš rýchlo. Spočiatku tomu treba prispôsobiť aj intenzitu tréningu.

Odporúčaná dĺžka pobytu v saune by mala byť zhruba päť minút. Svaly budú lepšie pripravené na cvičenie, a tak okrem samotného vplyvu tepla na anabolické procesy v tele umožnia aj trénovať efektívnejšie.

Na záver ešte poznámka k saunovaniu krátko po tréningu.

Aj to je populárne, ale v skutočnosti by to nemuselo byť najlepšie rozhodnutie. Po tréningu totiž potrebujete dostať tep srdca na normálnu úroveň, v čom vám sauna nepomôže. Bude ho ešte viac zaťažovať, pretože bude vnímaná ako pasívne cvičenie. Proces zotavovania sa z tréningu tak v skutočnosti oddiali.

Samozrejme, aj pri tomto prístupe treba dbať v prvom rade na vlastnú bezpečnosť. Saunovanie má svoje riziká a nie je vhodná napríklad pre jedincov, ktorí majú srdcovocievne problémy, vrátane vysokého tlaku. Preto by ste sa mali najskôr poradiť s lekárom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist