InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tipy, ktoré vám pomôžu k lepšej regenerácii po tréningu

14. októbra 2019
Tipy, ktoré vám pomôžu k lepšej regenerácii po tréningu
Každý pokročilý cvičenec by už mal jasne vedieť, že svaly sa nebudujú v posilňovni, ale po ukončení tréningu. Ak sa nebudete zotavovať poriadne, nebudete ani rásť. Ako sa uistiť, že vaša regenerácia bude dostatočne dobrá pre zabezpečenie svalového rastu?

Keď príde na snahu zvýšiť potenciál svalové rastu, väčšina ľudí sa prioritne zameriava na ladenie svojho tréningu. Menšia skupina sa potom venujte zlepšeniu svojej výživy. Regenerácia ja však u väčšiny ľudí podceňovaná.

Tréning aj výživa sú kľúčové zložky vášho snaženia, ale nedostatočná regenerácia vám vie cestu skomplikovať. Prečo sa teda neposnažiť dať si do poriadku aj tento aspekt? Podporiť si ju môžete týmito piatimi tipmi:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Pite viac vody
Je to podceňované, ale veľmi dôležité. Telo potrebuje vodu prakticky na všetko. Po tréningu musíte doplniť vodu stratenú cvičením a počas celého zvyšku dňa jej musíte piť dostatok na to, aby mohli v tele prebiehať efektívne mechanizmy, ktoré zabezpečujú zotavovanie svalov a aj ich rast.

2. Po tréningu klaďte dôraz na bielkoviny a sacharidy
Po tréningu je otvorené tzv. anabolické okno, ktoré treba využiť na efektívnejší príjem bielkovín a sacharidov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v dopĺňaní energie a podpore zotavovania svalov vedúcemu k nárastu sily i hmoty. Dôležité je prijať tieto makroživiny z rýchlych zdrojov – preto je populárny srvátkový proteín. Sacharidy treba prijať z rýchlych cukrov. V závislosti od vašich cieľov a intenzity tréningu by ste mali prijať asi 0,4 až 1 gram sacharidov na 1 kg hmotnosti s jednou až dvoma dávkami proteínu.

3. Využite pozitíva masáže
Masáž vám neprinesie len dobré pocity, ale pomôže aj uvoľniť stuhnuté svaly a znížiť svalovú bolesť. Masáž podporuje lepší prietok krvi do svalov, vďaka čomu sa do nich dostáva aj viac potrebných živín, ktoré zabezpečujú regeneráciu. Tá je tým pádom efektívnejšia. V súčasnosti existujú pritom aj techniky masáži, ktoré môžete robiť aj sami – napr. penovým valcom.

4. Zaistite si príjem bielkovín aj v noci
Kľúčová časť regenerácie prebieha v noci, keď spíme. A práve v noci prijímame najmenej živín a niekoľko hodín hladujeme. A práve preto je dôležité zaistiť telu príjem bielkovín. Optimálnou cestou je kazeín, čo je forma pomaly sa tráviacich bielkovín, ktorú prijímame tesne pred spaním. Podporí vám regeneráciu, svalový rast a zníži prejavy svalovej bolesti.

5. Poriadne sa vyspite
U spánku ešte zostaneme. Ide o jeden z najlepších nástrojov na zefektívnenie regenerácie po tréningu. Ak nemáte dostatočný spánok, nebudete sa zotavovať dostatočne dobre. Vaše telo nie je v hormonálnej rovnováhe a nefunguje optimálne. Riešenie je jednoduché – chodiť spávať skôr v rovnaký čas každý deň a v rovnaký čas každý deň aj vstávať. Treba pritom dodržať dĺžku spánku 7-8 hodín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist