InstagramFacebookYoutube
Tréning

5 spôsobov, akými môžete napraviť svalovú nerovnováhu

11. novembra 2019
5 spôsobov, akými môžete napraviť svalovú nerovnováhu
Od samého začiatku sa začiatočníkom štepuje, aby mali svoje tréningy vybalansované. Napriek tomu je bežné, že sa tak nedeje a vytvorí sa u cvičencov svalová nerovnováha. Ako ju napraviť?

K svalovej nerovnováhe môžete dôjsť buď nesprávnym zložením tréningov, pri ktorých dochádza k uprednostňovania určitých svalových partií pred inými, alebo genetikou, ktorá ovplyvňuje tvarovanie vášho tela. Bez ohľadu na dôvod, vám nasledujúcich päť tipov pomôže so svalovou nerovnováhou bojovať:

1. Zaostávajúce partie trénujte skôr
Je to overený princíp, ktorý kulturisti využívajú dlhé desaťročia. Ak vám nejaká partia zaostáva, precvičujte ju vo svojom týždennom rozpise i tréningovej jednotke ako prvú, kým máte najviac energie, koncentrácie a síl. Nejde pritom len o dohady. Už aj vedci dokázali, že svaly precvičované v tréningu skôr, reagovali na stimuly lepšie ako tie, ktoré boli cvičené ku koncu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Trénujte končatiny oddelene
Ak sa vám vyvinula nerovnováha u nôh či rúk, mali by ste cvičiť jednotlivé cviky tak, aby sa pri ich vykonávaní vždy zaťažovala len jedna končatina. Dôvod je veľmi jednoduchý – ak pracujete oboma, tá silnejšia strana pomáha slabšej, ktorá tak nikdy nedokáže dobehnúť tú silnejšiu. Dá sa tak dobehnúť aj nerovnováha u hrudníku či chrbta – už len samotným prejdením od veľkej činky k jednoručkám. Plusom je, že takto budujete aj funkčnú silu.

3. Obmieňajte svoju rutinu
Obmieňanie tréningov nie je len spôsob, ako zabrániť tomu, aby si na tréning svaly zvykli a ich rast bol menej efektívny, ale zároveň to znižuje riziko vybudovania nevybalansovaného tela. Prispôsobujte pritom svoje tréningy tomu, čo sú vaše silné stránky a čo slabé. Tým slabým môžete pár sérií pridať.

4. Zamerajte sa na mobilitu
Svaly, ktoré sa nedokážu efektívne hýbať, sa nemôžu ani efektívne precvičovať. Preto by ste mali venovať čas aj menej populárnym cvičeniam zameraným na mobilitu a pružnosť svalstva. A to najmä u svalov, ktorých vývoj zaostáva. Pomôcť k tomu môže aj penový valec, ktorý zvyšuje mobilitu stuhnutých svalov a podporuje aj ich regeneráciu.

5. Klaďte dôraz na slabiny
Každý má svoje obľúbené partie a cviky, čo spôsobuje, že ich cvičí viac ako neobľúbené partie. To je recept na to, ako si vytvoriť slabiny. A ako to vykompenzovať? Logicky – uberte z tréningu vašich silných stránok a väčší priestor venujte tým slabým. Máte skvelý hrudník, ale biedny chrbát? Pozrite sa na to objektívne a dajte hrudníku nízku prioritu, kým chrbát začnete precvičovať tak fanaticky, ako kedysi hrudník.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist