Vegánska diéta je spojená s dlhším životom a väčšou vitalitou. Pomôže vám k chudnutiu a je lepšia pre životné prostredie. Mnoho ľudí si pochvaľuje to, že vďaka nej majú viac energie. Pri prechode na ňu však musíte myslieť aj na možné vedľajšie účinky.
Za nimi stojí pochopiteľne najmä skutočnosť, že hoci sa môže vegánstvo považovať za zdravé, rastlinné zdroje nám neponúknu niektoré živiny, ktoré nájdeme len v živočíšnych jedlách. Menovať môžeme napríklad vitamín B12. Tiež je tu zvýšené riziko nedostatku príjmu bielkovín, vápnika či železa.
Tieto živiny možno nahradiť pomocou doplnkov výživy, ale treba si uvedomiť, že naše telo ich neabsorbuje tak efektívne ako z prirodzeného zdroja. A suplementy môžu mať sami o sebe vedľajšie účinky. Doplnok výživy s obsahom vápnika je napríklad spojený s poškodzovaním srdca.
Odborníci tiež upozorňujú, že nie všetci vegáni sú vegánmi zo správnych dôvodov. Niektorí ľudia tým len maskujú svoje stravovacie poruchy, ktoré môžu maskovať poruchy psychické. Takí ľudia majú väčšie riziko toho, že si stravu vyskladajú nutrične nevybalansovane.
A z toho aj vyplýva fakt, že vegánstvo môže byť zdravé a nezdravé tak, ako aj bežná filozofia stravovania. K tomu nezdravému pomáhajú aj výrobcovia, ktorí tvoria spracované jedlá, ktoré sú síce vegánske, ale nie úplne zdravé. Rizikové môžu byť aj dezerty zo surových ingrediencií.
Ak teda zvažujete prechod na vegánsku stravu, mali by ste si okrem všetkých možných výhod nájsť aj všetky možné nástrahy a prispôsobiť si tak stravu. Bez ohľadu na to, či budete vegánom alebo konzumentom mäsa, vždy je dôležité vyskladať si stravu tak, aby v nej boli zdroje všetkých dôležitých makro i mikroživín.
Čítať ďalší článok:
Je váš tréning monotónny? Urobte tieto veci Zdieľať na Facebooku