Ešte predtým, ako si túto otázku zodpovieme, by sme sa mali pozrieť na plusy a mínusy jedenia toho istého každý deň. Ako prvá človeku zrejme napadne monotónnosť. A tak začneme nevýhodami tohto stravovania.
Okrem toho, že je nudné a ochudobňuje vás o zážitok z jedla, môže nedostatočná pestrosť viesť k tomu, že budete aj nechtiac dlhodobo zanedbávať príjem určitých živín alebo prijímať nadbytok tých, ktoré škodia vášmu zdraviu. Môže to viesť trebárs k metabolickému syndrómu, hypertenzii či spomaľovaniu procesu chudnutia.
Tiež môžete byť citlivejší napríklad na kontamináciu jedlom. Ak napríklad jedávate pravidelne ryby s obsahom ortuti, máte vyššie riziko negatívnych účinkov s ňou spojených, ako ľudia, ktorí majú pestrejšiu stravu. Tiež tým neprospievate mikroflóre vo vašom žalúdku, ktorej pestrosť prospieva.
Niektoré výhody takéhoto stravovania môžu na um prísť tiež rýchlo – môžete si jedlá pripravovať dopredu, viete, čo potrebujete v obchode nakupovať, nemusíte sa trápiť s počítaním kalórií a živín, nemusíte rozmýšľať, čo budete zajtra jesť. Je to teda pohodlné.
Takéto stravovanie tiež buduje zvyk, vďaka ktorému sa vám bude ľahšie udržovať diéta, bez ohľadu na to, aký je váš cieľ. Lákadlá podvádzať budú vždy, ale ľahšie sa im ubránite. Ak tiež viete, že vám dané jedlá nerobia tráviace problémy, je to ďalšie plus – nebudete sa musieť obávať intolerancie.
Prevažujú teda plusy nad mínusmi alebo mínusy nad plusmi? Odpoveď je taká, že či je takéto stravovanie pre vás vhodné a zdravé, záleží práve na vás a na danej situácii. Vo všeobecnosti však možno povedať, že takéto stravovanie nie je optimálne.
Ak si však na podobnom princípe vyskladáte napríklad týždenný rozpis, mohla by to byť tá správna voľba. Časom si tiež na to zvyknete a týždenným cyklom ľahšie odstránite potenciálne riziká pre vaše mentálne i fyzické zdravie, ako keby ste každý deň jedli to isté.
Prípadne môžete mať pre každé jedlo (raňajky, desiat, obed...) pripravené 2, 3 či 4 možnosti, a tie striedať. Ďalšou možnosťou môžu byť „fixne“ stanovené pokrmy pre raňajky, desiatu a olovrant a meniť len obed či večeru.
Ak by ste sa predsa rozhodli, že chcete aspoň pár mesiacov jedávať každý deň to isté, aby ste dosiahli svoj cieľ, dajte si pozor na to, aby ste prijímali všetky potrebné živiny, vrátane vitamínov a minerálov, a aby ste žiadnu neprijímali nadmerne. To platí aj o potenciálnych rizikových látkach. Dlhodobo dodržiavať takúto diétu odporúčať nemožno. To však platí o každom extrémnom riešení. A aj toto ním je.
Čítať ďalší článok:
Zvýšte čas svalov pod napätím týmito štyrmi tipmi Zdieľať na Facebooku