InstagramFacebookYoutube
Výživa

Koľko vody musíte piť, aby ste chudli efektívne?

21. januára 2020
Koľko vody musíte piť, aby ste chudli efektívne?
Nie len cvičenie a správna výživa vedú k chudnutiu. Ak chcete, aby bolo čo najefektívnejšie a aby ste spálili prebytočný tuk čo najľahšie, musíte to podporiť ešte regeneráciou, kvalitným spánkom a dostatočným príjmom vody.

Musíte piť veľa vody, odporúča viacero odborníkov ľuďom, ktorí chcú schudnúť. Voda pomáha udržiavať hlad pod kontrolou, zrýchľuje metabolizmus, vyplavuje toxíny, udržuje v činnosti mozog a orgány... Koľko vody však musíte vypiť, aby ste jej prijali dostatočné množstvo?

Tak ako to býva často, jednoznačná odpoveď neexistuje. Závisí to od niekoľkých faktorov. Niekomu vyhovuje osem pohárov vody, niekto potrebuje viac a niekto možno aj menej.

Článok pokračuje pod reklamou


Priemerná osoba by za rozumnú minimálnu hranicu mohla považovať dva litre vody denne, ktoré by mali stačiť na to, aby sa podporilo chudnutie. Nie je to obrovské číslo, ale pre veľa ľudí je aj taký objem výzvou.

Ak vás trápi väčšia nadváha, prípadne obezita, vaše potreby na vodu budú iné. Vašu cieľovú hranicu dostanete tým, že každý kilogram svojej hmotnosti vynásobíte číslom 0,03. Ak vážite 90 kilogramov, dostanete číslo 2,7. Toľko litrov vody by ste mali za deň prijať.

Ak cvičíte intenzívne a často, tak je zrejmé, že tej vody potrebujete o niečo viac. O viac vody totiž aj prídete, keď sa potíte. K základnému množstvu vody by ste teda mali pridať ešte aspoň vypotené množstvo. Ako ho zistíte? Odvážte sa pred tréningom a po tréningu. Na každý stratený kilogram hmotnosti treba zvýšiť príjem vody o zhruba liter. Piť by ste však mali aj pred tréningom a v jeho priebehu.

A hoci každý má svoje vlastné potreby, na začiatok by mohlo stačiť zamieriť si to za dvoma litrami vody denne. Či jej potrebujete viac alebo jej prijímate dostatok, vám prezradí moč – ak je tmavý, potrebujete prijímať viac vody. Znakom jej nedostatku sú aj smäd, sucho v ústach, bolesti hlavy či malátnosť.

Pamätajte, že len malá dehydratácie môže významne ovplyvniť vašu výkonnosť v posilňovni. S vodou to však ani nepreháňajte a nechoďte do extrémov, keď nemusíte. Mohlo by to viesť aj k hyponatremii. A nezabudnúť treba aj na to, že pri efektívnom chudnutí treba vyradiť pitie kalorických nápojov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist