V prvom rade si treba povedať, v čom sa tieto dva druhy od seba odlišujú. Už podľa názvu je zrejmé, že to bude farbou. Keď ich okoštujete, zistíte, že rozdiel je aj v chuti. Čo však tieto rozdiely spôsobuje?
Melasa, ktorú obsahuje hnedý cukor. Tá aj spôsobuje to, že môžete nájsť hnedá cukor tmavší a svetlejší. Čím je jej v ňom viac, tým je farba tmavšia. Biely cukor je zase väčšinou tvorený z repy alebo trstiny a je často rafinovaný.
Z hľadiska spomínaného pečenia sa hnedý cukor hodí viac na veci, ktoré sú špongiovejšie – perník, muffiny, koláče, piškóta na tortu. Biely je lepší napríklad pre chrumkavé sušienky. Taktiež však aj pre šľahačku, rôzne peny a soufflé. Má tiež neutrálnejšiu chuť.
Ako je to však z hľadiska zdravotného?
Jednoducho povedané – cukor je cukor. Či je biely alebo hnedý, veľký rozdiel to pre vás neurobí. Hnedý cukor je o trochu menej kalorickejší – jedna čajová lyžička hnedého cukru obsahuje 15 kalórií, kým rovnaké množstvo bieleho cukru asi 16,3 kalórií.
Tak ako je zanedbateľný kalorický rozdiel, tak je zanedbateľný aj rozdiel nutričný. Je však pravdou, že hnedý cukor je o trošku bohatší na draslík, železo a vápnik. V oboch prípadoch však ide o zanedbateľné množstvá.
Ak si teda myslíte, že hnedý cukor je od bieleho zdravší a lepší, tak máte pravdu. Silu tohto konštatovania však pravdepodobne preceňujete. Nadbytok oboch druhov vo vašej strave bude pre vaše zdravie negatívny. Rozdiel je veľmi zanedbateľný.
Dôležitejšie je, aby ste cukor denne obmedzili na nanajvýš 10 % vášho denného príjmu kalórií. Čím chcete byť zdravší, tým viac by ste ho mali obmedziť. Cukor je totiž spojený s obezitou, cukrovkou i srdcovocievnymi ochoreniami.
Čítať ďalší článok:
Koľko kalórií môžete spáliť posilňovaním? Ako ich výdaj zvýšiť?