InstagramFacebookYoutube
Tréning

Trénujete brucho poctivo, ale spodnú časť nemôžete odkryť?

27. apríla 2020
Trénujete brucho poctivo, ale spodnú časť nemôžete odkryť?
Možno vašim cieľom nebolo len schudnúť, ale aj odkryť brušné svaly a vypracovať si tehličky. Veľa naturálnych cvičencov sa stretne s frustráciou z toho, že hoci sa im darí odhaliť hornú časť brušných svalov, s tou spodnou je to horšie.

Ak sa vám aj darilo spaľovať tuky z brušnej oblasti a cvičíte brucho poctivo, nemusí sa vám dariť odhaliť jeho spodnú časť. Je to totiž jedna z posledných oblastí tela, v ktorých sa udržiava tuk a čím ste starší, tým je ťažšie ho v nej zredukovať. Tento problém je pritom významnejší pre ženy.

Nemusíte sa báť, že by ste tieto svaly nemali – má ich každý, len ich pokrýva vrstva tuku. Tiež treba poznamenať, že lokálne chudnutie nefunguje a nedá sa zamerať sa len na tuky v oblasti brucha. Preto môžete robiť do nemoty cviky na brucho, ale nemusíte nikdy uvidieť jeho spodnú časť, ak do svojho života nezavediete zmeny vo viacerých oblastiach.

Článok pokračuje pod reklamou


Píše sa to jednoduchšie, ako sa to uskutočňuje v realite – hlavné je znížiť objem podkožného tuku na minimum, k čomu treba venovať priestor aj aeróbnym aktivitám a striktnej diéte. Musíte si udržiavať kalorický deficit a rýchly metabolizmus, k čomu pomáha práve cvičenie a dobre vyskladaná diéta bohatá na bielkoviny, ktorej nebudú chýbať ani zdravé tuky.

Pokiaľ ide o precvičovanie brušného svalstva, je ťažšie izolovať jeho hornú alebo spodná časť, ako by ste si mohli myslieť. Keď totiž robíte hocaký cvik na brucho, do kontrakcie sa dostáva celý sval. Nevyhnutne teda nemusíte vyberať cviky, o ktorých sa píše, že sú na spodnú časť brucha, hoci také dvíhania nôh vo vise sú efektívne. Naopak, sú aj cviky, ktoré také efektívne nie sú – a to aj bežné skracovačky.

Dôležité je skôr sa zamerať na to, aby ste spomalili pohyb opakovaní a koncentrovali sa na správnu techniku a precítenie svalov, vďaka čomu budú svaly aktivované vo väčšej miere a tým pádom bude viac stimulovaná aj ich spodná časť.

A pokiaľ už chcete vybrať tie správne cviky, mali by ste sa zamerať skôr na tie, pri ktorých je v pohybe spodná časť tela. To už sú spomínané zdvíhania nôh (vo vise, na rímskej lavici, v ľahu...), obrátené skracovačky, nožničky či dokonca horolezec, ktorý podporuje aj vyšší výdaj energie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist