V dnešnej časti sa zameriame na prvých 15 nezdravých jedál:
1. Pečivo z bielej múky – biela múka vám nedá toľko živín, ako napríklad celozrnná. Prijímate len prázdne kalórie, pričom obsahuje aj konzervanty a umelé chemikálie.
2. Diétne nápoje – umelé farbivá a umelé sladidlá z nich nerobia práve najzdravší nápoj. A ani s tou diétnou časťou to v skutočnosti nie je také pozitívne.
3. Slanina a klobása – obsahujú veľa nitrátov, nasýtených tukov a pripravujú sa metódami, ktoré podporujú produkciu látok spôsobujúcich zápaly.
4. Mrazené polotovary – o nich je široko ďaleko známe, že obsahujú veľa sodíka a konzervantov.
5. Biely cukor – čo k tomu dodať? Biely cukor je spojený s takmer každým ochorením, vrátane obezity či cukrovky.
6. Fľaškové smoothies – sú zdravšou alternatívou ovocných džúsov, ale nie sú také dobré, ako podomácky vyrobené. Chýba im totiž vláknina a výrobcovia do nich pridávajú cukor alebo umelé sladidlá, aby ich chuť vylepšili a získali si tým zákazníkov.
7. Spálené mäso – vysoké teploty vedúce až k spáleniu časti mäsa vedú k produkcii hydrocyklických amínov, ktoré sú karcinogénmi. Sú spojené s rakovinou hrubého čreva, pankreasu, prsníka i prostaty.
8. Športové nápoje – obsahujú veľa sodíka a draslíka, ktoré sú však pri intenzívnej športovej aktivite vítané. Sú však založené aj na množstve cukrov, kalórií a umelých farbív.
9. Tiramisu – obsahuje veľa cukru – v piškótach i v plnke. Ďalej je tam kalorická smotana, kofeín z kávy či alkohol. Je to veľmi kalorický zákusok, ktorý sa často jedáva vo väčších porciách, ako by sa mal.
10. Majonéza – veľa cukru, veľa sodíka, veľa konzervantov. A okrem chute vám neprinesie nič užitočné. Navyše, zlým skladovaním zvyšuje riziká črevných infekcií.
11. Fish and Chips – populárne jedlo v Británii v sebe skrýva obrovské množstvo sodíka a tuku. Vysmážaná je ryba, vysmážané sú aj zemiaky. Pridajte k tomu kečup alebo tatársku a srdce vám „poďakuje“.
12. Olej zo sóje – treba si ho všímať najmä na obaloch polotovarov a spracovaných jedál. Je totiž spojený s obezitou a zhoršovaním činnosti pečene.
13. Instantná polievka – je všeobecne známe, že instantné polievky sú mimoriadne bohaté na sodík. Niektoré obsahujú viac ako polovicu odporúčaného denného príjmu.
14. Cukríky – neškodia len zubom. Obsahujú aj cukor, nasýtené ruky a umelé farbivá, vďaka čomu spôsobujú problémy s pozornosťou a prispievajú k výkyvom hladiny krvného cukru.
15. Jedlá poliate umelou čokoládou – ich najnezdravšou ingredienciou je polysorbát 60, ktorý často nahrádza mliečne prísady. Často je kontaminovaný 1,4-dioxánom, ktorý spôsobuje rakovinu u zvierat a mohol by aj u ľudí.
zdroj: Eat This, Not That!
Čítať ďalší článok:
Arnold Schwarzenegger radí, ktorej chyby v tréningu sa musíte vyvarovať