InstagramFacebookYoutube
Výživa

Najnezdravšie jedlá na svete I.

05. mája 2020
Najnezdravšie jedlá na svete I.
Nie je nič zlé na tom, ak si raz za čas doprajete aj nejakú nezdravú maškrtu. Niektoré jedlá však majú na vás nezdravý vplyv, ak ich konzumujete pravidelne. Pre lepšiu predstavu vám poskytne prehľad 60 najnezdravších jedál, ktorý sme rozdelili na štyri časti.

V dnešnej časti sa zameriame na prvých 15 nezdravých jedál:

1. Pečivo z bielej múky – biela múka vám nedá toľko živín, ako napríklad celozrnná. Prijímate len prázdne kalórie, pričom obsahuje aj konzervanty a umelé chemikálie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Diétne nápoje – umelé farbivá a umelé sladidlá z nich nerobia práve najzdravší nápoj. A ani s tou diétnou časťou to v skutočnosti nie je také pozitívne.

3. Slanina a klobása – obsahujú veľa nitrátov, nasýtených tukov a pripravujú sa metódami, ktoré podporujú produkciu látok spôsobujúcich zápaly.

4. Mrazené polotovary – o nich je široko ďaleko známe, že obsahujú veľa sodíka a konzervantov.

5. Biely cukor – čo k tomu dodať? Biely cukor je spojený s takmer každým ochorením, vrátane obezity či cukrovky.

6. Fľaškové smoothies – sú zdravšou alternatívou ovocných džúsov, ale nie sú také dobré, ako podomácky vyrobené. Chýba im totiž vláknina a výrobcovia do nich pridávajú cukor alebo umelé sladidlá, aby ich chuť vylepšili a získali si tým zákazníkov.

7. Spálené mäso – vysoké teploty vedúce až k spáleniu časti mäsa vedú k produkcii hydrocyklických amínov, ktoré sú karcinogénmi. Sú spojené s rakovinou hrubého čreva, pankreasu, prsníka i prostaty.

8. Športové nápoje – obsahujú veľa sodíka a draslíka, ktoré sú však pri intenzívnej športovej aktivite vítané. Sú však založené aj na množstve cukrov, kalórií a umelých farbív.

9. Tiramisu – obsahuje veľa cukru – v piškótach i v plnke. Ďalej je tam kalorická smotana, kofeín z kávy či alkohol. Je to veľmi kalorický zákusok, ktorý sa často jedáva vo väčších porciách, ako by sa mal.

10. Majonéza – veľa cukru, veľa sodíka, veľa konzervantov. A okrem chute vám neprinesie nič užitočné. Navyše, zlým skladovaním zvyšuje riziká črevných infekcií.

11. Fish and Chips – populárne jedlo v Británii v sebe skrýva obrovské množstvo sodíka a tuku. Vysmážaná je ryba, vysmážané sú aj zemiaky. Pridajte k tomu kečup alebo tatársku a srdce vám „poďakuje“.

12. Olej zo sóje – treba si ho všímať najmä na obaloch polotovarov a spracovaných jedál. Je totiž spojený s obezitou a zhoršovaním činnosti pečene.

13. Instantná polievka – je všeobecne známe, že instantné polievky sú mimoriadne bohaté na sodík. Niektoré obsahujú viac ako polovicu odporúčaného denného príjmu.

14. Cukríky – neškodia len zubom. Obsahujú aj cukor, nasýtené ruky a umelé farbivá, vďaka čomu spôsobujú problémy s pozornosťou a prispievajú k výkyvom hladiny krvného cukru.

15. Jedlá poliate umelou čokoládou – ich najnezdravšou ingredienciou je polysorbát 60, ktorý často nahrádza mliečne prísady. Často je kontaminovaný 1,4-dioxánom, ktorý spôsobuje rakovinu u zvierat a mohol by aj u ľudí.

zdroj: Eat This, Not That!


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist