1. Smotana do kávy – obsahuje minimum skutočnej smotany a prevažne ju tvoria voda, cukor a tuk. Tiež môže obsahovať umelé prísady. O tom, že zvyšuje kalorický príjem z kávy netreba ani hovoriť.
2. Ovocné džúsy – obsahujú veľa kalórií, ale prichádzajú aj o svoje prirodzené živiny, najmä vlákninu. Obohacované sú o cukor či kukuričný sirup.
3. Fritované jedlá – okrem toho, že sú plné olejov z fritovania, zahŕňajú v sebe aj látky, ktoré vznikajú pri vysokých teplotách a ktoré podporujú zápalové procesy.
4. Cereálie – nezasýtia nás, a preto sa nimi ľahko prejeme. Obsahujú pritom veľa cukrov, žiadne užitočné živiny a niekedy sú ich súčasťou aj nezdravé ingrediencie, ako BHT či BHA. Zvyšujú riziko obezity, cukrovky i srdcovocievnych ochorení.
5. Jedlá z fast foodu – veľká väčšina jedál z fast foodov má veľmi slabý nutričný profil. Podľa svojich druhov obsahujú najrôznejšie látky, ktoré škodia zdraviu, a sú kalorické. Aj ich balenia na ne prenášajú chemikálie, podobné ako BPA.
6. Energetické nápoje – obsahujú veľa kofeínu a iných stimulantov, pričom ich významnou ingredienciou sú aj rôzne druhy cukrov. Škodia vašej pečeni, zvyšujú riziko obezity a dokonca aj hepatitídy.
7. Omáčky na grilovanie – väčšinou obsahujú veľa fruktózového kukuričného sirupu. Nepomôžu vašej postave, ani zdraviu. Zvyšujú riziko srdcovocievnych ochorení.
8. Diétna zmrzlina – pri diétnej zmrzline výrobcovia nahrádzajú prirodzenú smotanu umelými látkami, vrátane polysorbátu 80, ktorý spôsobuje zápaly v črevách.
9. Margarín – dve slová – palmový olej. A je ho tam skutočne veľa. Okrem toho sú tam aj iné nasýtené tuky, ktoré podporujú zápalové procesy v tele.
10. Mrazená pizza – obsahuje veľa sodíka a umelých látok, ktoré nie sú prospešné pre zdravie. Z balení tiež nasáva chemikálie, ako BPA a BHT. Ak si nemôžete urobiť vlastnú pizzu, radšej si objednajte jednu cez donášku.
11. Belgické wafle – aj v tomto prípade obsahujú veľa sodíka, no aj veľa jednoduchých sacharidov. Okrem svojej chuti a množstva kalórií, vám toho veľa neprinesú. Zvyšujú pritom riziko obezity.
12. Croissanty – sú kalorické, pretože obsahujú veľa rastlinných olejov a margarínu. Ďalšie kalórie a cukry im môže pridať náplň.
13. Bujón – vyrába sa z palmového oleja, obsahuje veľa sodíka a umelé farbivá, ktoré sú potenciálne karcinogénne. Existujú však aj organické alternatívy. Treba sledovať zloženie.
14. Instantné cestoviny – podobne, ako instantné polievky, aj instantné cestoviny obsahujú príliš veľa sodíka, ktorý neprospeje vášmu srdcovocievnemu zdraviu.
15. Hnedá ryža – je prezentovaná, ako lepšia alternatíva bielej ryže. Po stránke nutričnej je to zväčša pravda. To, že neprechádza spracovaním ako biela ryža, však spôsobuje, že môže obsahovať aj arzén, známy karcinogén.
zdroj: Eat This, Not That!
Čítať ďalší článok:
Najnezdravšie jedlá na svete I.