InstagramFacebookYoutube
Výživa

Najnezdravšie jedlá na svete III.

08. mája 2020
Najnezdravšie jedlá na svete III.
V prehľade 60 najnezdravších jedál na svete sa dostávame do druhej polovice. Príjem ktorých ďalších 15 jedál by ste mali obmedzovať? Prezradí vám to tretia časť z našej mini série.

1. Hot dog – obsahuje veľa sodíka a nitrátov, ktoré okrem iného zvyšujú aj riziko rakoviny. Fosfáty zase zvyšujú riziko srdcovocievnych ochorení, chronickej poruchy obličiek, oslabenia kostí a urýchlenia starnutia.

2. Čínske jedlá – jeden zo svetových kuchýň je známy vysokým obsahom sodíka vo svojich jedlách – je to tá čínska.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Šunka – opäť je sodík hlavným „hrdinom“. Šunka ho obsahuje viac ako balík praclíkov. Zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a iných srdcovocievnych problémov.

4. Voda v plastových fľašiach – jej problémom je, že sa z plastových fliaš do nej uvoľňuje bisfenol-A, alebo BPA, ktorý má schopnosť meniť hormonálnu rovnováhu.

5. Tavený plátkový syr – so syrom nemá nič spoločné. Je plný umelých látok, fosfátov a citrátu sodného. Rizikovým skupinám ľudí zvyšuje riziko kŕčov i problémom s obličkami. Prispievať môže tiež k oslabovaniu kostí.

6. Zavárané uhorky – tie podomácky vyrobené obsahujú „len“ veľa sodíka, v obchode však môžete kúpiť aj také, ktoré obsahujú polysorbát 80 alebo benzoát sodný. Tieto látky zvyšujú riziko rakoviny a poškodenia mitochondrií.

7. Vegetariánsky burger – obsahuje nahrážky mäsa plné umelých dochucovadiel, farbív a disodium inozinátu, ktorý je na tom podobne ako nepopulárne MSG.

8. Limonády – obsahujú veľa cukru, kukuričný sirup a umelé farbivá. Radšej si urobte vlastnú limonádu z vody, citróna a stévie.

9. Posýpky na torty a zákusky – ide len o cukor a rastlinný tuk. K tomu sa pridávajú aj umelé farbivá a často aj vosk, aby dodal iskru vzhľadu.

10. Ovocný jogurt – možno vás prekvapí zloženie, aké má väčšina ovocných jogurtov v obchodoch. Obsahujú veľa cukrov a skoro žiadne skutočné ovocie. Môžu obsahovať aj látky spôsobujúce zápaly.

11. Dresingy do šalátov – obsahujú veľa tukov a kukuričný sirup, takže z vášho zdravého šalátu urobia nezdravé, vysoko kalorické jedlo. Zvyšujú riziko obezity a cukrovky. Taktiež zvyšujú chuť do jedla.

12. Fľašková káva – káva je prospešná, ale tá fľašková vás sklame dvakrát – spravidla vám nedodá toľko energie a obsahuje veľa cukru.

13. Instantné ovsené kaše – sú plné cukrov, sodíka a hydrogenizovaného sójového oleja. Často v nich nájdete kukuričný sirup či umelé dochucovadlá.

14. Proteínové tyčinky – bielkoviny z nich sú užitočné, no sprievodné ingrediencie ich prospech negujú. Cukor, umelé sladidlá, umele farbivá, polysorbát 60... Preto sa hovorí, že väčšina proteínových tyčiniek je odpad. Spôsobujú priberanie a zvyšujú kardiometabolické riziká.

15. Žuvačka – väčšina zo žuvačky je nestráviteľná, obsahuje však aj stráviteľné ingrediencie, ako sú cukry a umelé sladidlá, ktoré môžu spôsobiť tráviace komplikácie. Plus, žuvačka podporuje chuť do jedla.

zdroj: Eat This, Not That!


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist