1. Hot dog – obsahuje veľa sodíka a nitrátov, ktoré okrem iného zvyšujú aj riziko rakoviny. Fosfáty zase zvyšujú riziko srdcovocievnych ochorení, chronickej poruchy obličiek, oslabenia kostí a urýchlenia starnutia.
2. Čínske jedlá – jeden zo svetových kuchýň je známy vysokým obsahom sodíka vo svojich jedlách – je to tá čínska.
3. Šunka – opäť je sodík hlavným „hrdinom“. Šunka ho obsahuje viac ako balík praclíkov. Zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a iných srdcovocievnych problémov.
4. Voda v plastových fľašiach – jej problémom je, že sa z plastových fliaš do nej uvoľňuje bisfenol-A, alebo BPA, ktorý má schopnosť meniť hormonálnu rovnováhu.
5. Tavený plátkový syr – so syrom nemá nič spoločné. Je plný umelých látok, fosfátov a citrátu sodného. Rizikovým skupinám ľudí zvyšuje riziko kŕčov i problémom s obličkami. Prispievať môže tiež k oslabovaniu kostí.
6. Zavárané uhorky – tie podomácky vyrobené obsahujú „len“ veľa sodíka, v obchode však môžete kúpiť aj také, ktoré obsahujú polysorbát 80 alebo benzoát sodný. Tieto látky zvyšujú riziko rakoviny a poškodenia mitochondrií.
7. Vegetariánsky burger – obsahuje nahrážky mäsa plné umelých dochucovadiel, farbív a disodium inozinátu, ktorý je na tom podobne ako nepopulárne MSG.
8. Limonády – obsahujú veľa cukru, kukuričný sirup a umelé farbivá. Radšej si urobte vlastnú limonádu z vody, citróna a stévie.
9. Posýpky na torty a zákusky – ide len o cukor a rastlinný tuk. K tomu sa pridávajú aj umelé farbivá a často aj vosk, aby dodal iskru vzhľadu.
10. Ovocný jogurt – možno vás prekvapí zloženie, aké má väčšina ovocných jogurtov v obchodoch. Obsahujú veľa cukrov a skoro žiadne skutočné ovocie. Môžu obsahovať aj látky spôsobujúce zápaly.
11. Dresingy do šalátov – obsahujú veľa tukov a kukuričný sirup, takže z vášho zdravého šalátu urobia nezdravé, vysoko kalorické jedlo. Zvyšujú riziko obezity a cukrovky. Taktiež zvyšujú chuť do jedla.
12. Fľašková káva – káva je prospešná, ale tá fľašková vás sklame dvakrát – spravidla vám nedodá toľko energie a obsahuje veľa cukru.
13. Instantné ovsené kaše – sú plné cukrov, sodíka a hydrogenizovaného sójového oleja. Často v nich nájdete kukuričný sirup či umelé dochucovadlá.
14. Proteínové tyčinky – bielkoviny z nich sú užitočné, no sprievodné ingrediencie ich prospech negujú. Cukor, umelé sladidlá, umele farbivá, polysorbát 60... Preto sa hovorí, že väčšina proteínových tyčiniek je odpad. Spôsobujú priberanie a zvyšujú kardiometabolické riziká.
15. Žuvačka – väčšina zo žuvačky je nestráviteľná, obsahuje však aj stráviteľné ingrediencie, ako sú cukry a umelé sladidlá, ktoré môžu spôsobiť tráviace komplikácie. Plus, žuvačka podporuje chuť do jedla.
zdroj: Eat This, Not That!
Čítať ďalší článok:
Tlakový a ťahový tréning pre naturálnych cvičencov