InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tri tipy, ako sa vyhnúť vyhoreniu v posilňovni

15. júna 2020
Tri tipy, ako sa vyhnúť vyhoreniu v posilňovni
Vyhorenie je v dnešnej dobe rozšírené ochorenie, ktoré sa týka ľudí vystavených chronickému stresu a vyčerpaniu. Väčšinou sa spája v súvislosti s prácou, ale môže nastať aj v posilňovni. A môže si vybrať daň na našom tele.

Vyhorenie v posilňovni môže nastať vďaka pretrénovaniu, ku ktorému dôjde, ak je frekvencia, objem alebo intenzita tréningu za hranicou únavy. Ak pozorujete neustály pokles výkonnosti alebo vám výrazne poklesla radosť z cvičenia, mohlo by sa vás dotýkať. Ako to riešiť?

1. Dajte si prestávku
Prvou voľbou by mali byť dni oddychu. Aj ak zvyknete cvičiť sedem dní v týždni, aspoň jeden z tých dní by mal byť ľahký, napríklad prechádzka alebo tréning založený na mobilitu kĺbov a strečing svalov. Je ľahké myslieť si, že každý tréning musí byť tvrdý. K tréningom môžete sem-tam pristupovať aj uvoľnenejšie. Takýto prístup nebude z dlhodobého hľadiska lajdácky, ale skôr rozumnejší.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Snažte sa pozmeniť spôsob, akým cvičíte
Ak nerobíte pokroky pri správnom prístupe k tréningu, mohla by to byť známka blížiaceho sa vyhorenia. Vtedy by ste mali cvičiť rovnako, ako doteraz, ale s inými cvikmi. Ak napríklad vášmu tréningu nôh dominujú drepy, nahraďte ich výpadmi. Ak v rámci kardio tréningu radi behávate určitú vzdialenosť alebo čas, doprajte si dni, v ktorých budete len behať len dovtedy, kým budete mať chuť – bez ohľadu na zabehnuté kilometre alebo minúty. Variabilitu môžete dosiahnuť aj inými spôsobmi a pomôže vám aj psychicky – vaša myseľ bude zamestnaná novými stimulmi, a tak vám všetko pôjde na pocit rýchlejšie.

3. Kombinujte tréningy na silu, kardio a strečing
Tak, ako by ste mali obmieňať svoj silový alebo kardiovaskulárny tréning, tak by ste mali variabilitu zaradiť aj do svojho celkového tréningového rozpisu. Nemali by ste len dvíhať činky alebo len behávať. Mali by ste kombinovať silový tréning s kardio tréningom a k tomu pridať strečing, ktorým tiež znížite riziko fyzického pretrénovania. Okrem toho by ste mohli zvážiť aj pilates či jogu. Pomôžete tak svojmu telu i psychike.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist