InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Tekutý chlorofyl – posilní zdravie, pomôže aj s chudnutím?

18. novembra 2020
Tekutý chlorofyl – posilní zdravie, pomôže aj s chudnutím?
Ako si pamätáte z hodín biológie, chlorofyl je zelené farbivo obsiahnuté v rastlinách a riasach, ktoré pomáha absorbovať energiu zo slnka v procese fotosyntézy. Jeho príjem z tmavej listovej zeleniny je pritom spojený aj s posilňovaním zdravia. A dostupný je aj vo forme doplnku výživy.

Doterajšie práce výskumníkov ukazujú, že chlorofyl má niekoľko zdraviu prospešných účinkov a to môže byť prijímaný efektívne aj v podobe doplnku výživy, ktorý môže byť vo forme prášku, tablety alebo tekutiny.

Z hľadiska zdravia má preukázaný význam, ak sa nanáša lokálne na rany alebo pokožku, ktorú trápi akné. Jeho konzumáciou by sa mohlo znížiť riziko druhov rakoviny, ktoré súvisia s trávením. Ukázali to výskumy Chimploya a kolektívu (2009), ako aj Feruzziho s Blakesleem (2007).

Článok pokračuje pod reklamou


Podľa ďalšej štúdie, ešte z roku 1995, možno skonštatovať, že chlorofyl podporuje prirodzené schopnosť pečene odstraňovať z tela toxíny a odpadné látky. Potenciálne tiež pomáha zvyšovať počet a kvalitu červených krviniek, a tak sa hodí aj osobám s anémiou, čo v roku 2016 potvrdili aj čínski vedci.

A čo podpora chudnutia?

Na tento prínos sa zameralo niekoľko menších štúdií. Ukázalo sa, že priamo spaľovanie tukov nepodporuje, ale predsa len chudnutiu napomáha, keď zvyšuje pocity nasýtenie a pomocou hormónov tiež znižuje aj chuť do jedla.

Sú tu však aj ďalšie potenciálne prínosy, ktoré však ešte potrebujú ďalšie vedecké štúdie na potvrdenie. Napríklad, zlepšovanie trávenia, úľava pri zápche, redukovanie zápasov, zabránenie telesného zápachu či spomaľovanie prejavov starnutia.

Na druhú stranu, netreba zabúdať ani na potenciálne vedľajšie účinky. Vo všeobecnosti možno skonštatovať, že sú vzácne. Môžu sa však objaviť zažívacie problémy – nevoľnosť, hnačka, bolesť brucha, zafarbenie stolice. Objavujú sa, keď chlorofyl prijímate na prázdny žalúdok alebo v nadmernom množstve.

Tiež nebolo zrealizovaných dostatočne veľa štúdií, aby potvrdili, či je bezpečný pre tehotné alebo dojčiace ženy, takže tie by ho pre istotu užívať nemali. Potenciálne môže brániť aj v strebávaní niektorých liekov. Ak nejaké užívate, mali by ste to skonzultovať s vašim lekárom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist