Odporúčané množstvo denného príjmu tohto antioxidantu môžete poľahky dosiahnuť vhodnou voľbou jedál vo vašej strave. Stačí sa zamerať na týchto sedem jedál, ktoré sú naň najbohatšie:
1. Paprika – túto všestrannú zeleninu, ktorú možno v kuchyni využiť viacerými spôsobmi, ste tu zrejme očakávali. Je dobre známe, že polovica šálky čerstvej červenej papriky poskytne viac ako 100 percent dennej potreby vitamínu C.
2. Papája – takmer 100-percentne pokryje vašu potrebu po vitamíne C aj polovica šálky tohto exotického ovocia. K tomu obsahuje aj enzým papaín, ktorý pomáha efektívnejšie tráviť bielkoviny.
3. Karfiol – keď sa povie vitamín C, asi vám táto zelenina na um nepríde. V skutočnosti však jedna šálka obsahuje asi 77 percent denného odporúčaného príjmu. Je bohatá aj na vitamín B6, vlákninu či vápnik.
4. Kiwi – ďalšie exotické ovocie, ktorého jeden priemerný kus pokryje až 79 percent dennej potreby vitamínu C. V jeho prípade nájdeme enzým, ktorý pomáha tráviť kolagén.
5. Brokolica – polovica šálky varenej brokolice vám poskytne zhruba 60 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C. Tiež obsahuje vitamín K, ktorý zohráva dôležitú úlohu v zrážanlivosti krvi.
6. Špenát – veľmi dobrým zdrojom vitamínov C a K je aj špenát. Pokiaľ ide o „céčko“, polovica šálky pokryje vašu dennú potrebu. Keď je tepelne upravený, tak zhruba 65 percent.
7. Tekvica – jedna šálka obsahuje len 17 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C, ale pre svoje využitie je skvelým doplnkom k jedlám obsahujúcim iný zdroj vitamínu C, ktorého množstvo už len potrebujete doplniť.
Čítať ďalší článok:
Je možné vypracovať si väčšie nohy aj bez strojov a činiek? Zdieľať na Facebooku