InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čoho by ste mali jesť menej a čoho viac, ak chcete žiť dlhý život?

29. januára 2021
Čoho by ste mali jesť menej a čoho viac, ak chcete žiť dlhý život?
Vhodný prístup k stravovaniu vám pomôže zvýšiť šance na dlhý a zdravý život. Je vo vašom záujme, aby ste vedeli, ktorým jedlám by ste sa mali vyhýbať a ktoré by ste, naopak, mali prijímať vo väčších množstvách. A práve na to vám poslúži tento prehľad.

Čoho jesť menej?

Vo všeobecnosti by ste mali jesť menej spracovaných jedál. Napríklad hot dogy sú spojené s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva. Nezdravé sú aj slanina, šunka a iné údeniny, ktoré obsahujú veľa soli a konzervantov. Taktiež sú spojené s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva.

Podľa jednej štúdie z roku 2017, hranolky viac ako dvakrát týždenne zvyšujú riziko smrti až dvojnásobne. Ak využijete zdravší olej, toto riziko by mohlo byť menšie. Pri vyprážaných, fritovaných a grilovaných jedlách zase dochádza k formovaniu látok, ktoré zvyšujú riziko rakoviny. Z rovnakého dôvodu by ste nemali jedávať ani pripálené toasty.

Článok pokračuje pod reklamou


Soľ je nad zlato, ale všetkého veľa škodí. Nadmerný príjem sodíka má ročne za následok milióny úmrtí. Vedie totiž k viacerým problémom, vrátane vysokého tlaku, mŕtvici, infarktu či zlyhaniu srdca. Veľa soli pritom obsahujú práve už spomínané spracované jedlá a rôzne druhy omáčok.

Ani cukor na tom nie je lepšie, ale to ste asi ani nečakali. Jeho nadmerný príjem vedie k obezite i cukrovke. Mimoriadne nezdravé z toho pohľadu sú šišky, ktoré v sebe kombinujú veľa cukrov s tukmi.

Pokiaľ ide o pitie, tak je zrejmé, že by ste mali obmedziť alkohol a sladené nápoje. Alkohol vedie k zlyhaniu pečene, podporuje rozvoj rakoviny a neprispieva ani mentálnemu zdraviu. Sladené nápoje obsahujú veľa cukrov a kalórií. Podľa jednej štúdie už len jeden pohár sladeného nápoja denne zvyšuje riziko úmrtia o 7 %.

Čoho jesť viac?

Veľký počet štúdií odhalil, že s významne nižším rizikom úmrtia sa spájajú strukoviny, ako sú cícer, fazuľa, hrach, šošovica a podobne. Toto riziko klesne až o 16 %, ak denne zjete 150 gramov strukovín.

O 15 až 30 % nižšiu úmrtnosť majú ľudia, ktorý jedia jedlá bohaté na vlákninu, ktoré okrem mnohých druhov zeleniny zahŕňajú aj celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny, quinou či hnedú ryžu. Tieto jedlá znižujú riziko rakoviny, srdcovocievnych ochorení i cukrovky.

Jedenie zeleniny sa spája s pevnejším zdravím, pričom vedci vyzdvihujú najmä prínos zelenej listovej zeleniny, ako sú špenát, brokolica, kel, karfiol, kapusta či šalát.

Množstvo štúdií tiež spája s pozitívnym vplyvom na dĺžku života orechy, vrátane arašidov, mandlí, kešu či vlašských orechov. Treba však dávať pozor na to, že sú kalorické, takže ich jesť len s mierou.

Zdrojom zdravých tukov sú ryby, ktoré znižujú riziko úmrtia následkom srdcovocievnych problémov o 15 až 18 %. Vysmážanie rýb tento vplyv podstatne znižuje.

Dôležité je jest aj ovocie, ktorého 250 gramov denne znižuje podľa výskumov riziko úmrtia o 10 %. Vaša pozornosť by mala smerovať najmä k bobuľovitému ovociu, ako sú čučoriedky, ktoré obsahujú silné antioxidanty. Pomáhajú aj mentálnemu zdraviu a majú protirakovinové účinky. Platí to napríklad aj o jahodách či malinách.

Dobrá správa je tu aj pre tých, čo majú radi pálivé jedlá. Rozsiahla čínska štúdia ukázala, že tí, čo ich jedávali šesťkrát do týždňa, mali o 14 % nižšie riziko úmrtia ako tí, ktorí si ich dopriali len raz týždenne. Takéto jedlá podporujú aj váš metabolizmus, takže si o trochu ľahšie udržíte zdravú hmotnosť.

Zdroj: love food


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist