InstagramFacebookYoutube
Výživa

5 jedál, ktoré vám potlačia chuť do jedla

02. marca 2021
5 jedál, ktoré vám potlačia chuť do jedla
Apetít a neodolajúca chuť do jedla môžu spôsobiť problémy aj človeku, ktorý je tou najoddanejšou osobou pri chudnutí. Existujú však spôsoby, ako hlad znížiť. A existujú aj jedlá, ktoré vám ho pomôžu utlmiť.

Zaraďte do svojej diéty nasledujúcich päť vecí a tešte sa z lepšej kontroly hormónov, väčšieho nasýtenia a ľahšej cesty za udržaním alebo znížením svojej telesnej hmotnosti:

1. Ovsené vločky
Patria medzi jedlá s vysokým obsahom vlákniny, ktoré vás dokážu efektívnejšie nasýtiť a umlčať hormóny, ktoré by spustili pocity hladu. Trávia sa pomaly, vďaka čomu na rozdiel od jednoduchých sacharidov nedochádza k rapídnym výkyvom krvného cukru a inzulínu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Jablká
Toto ovocie je plné rozpustnej vlákniny, pektínu a vody. Vďaka tomu máte pocit rýchlejšieho nasýtenia. Zároveň ide o zdravé a nekalorické jedlo. Jedno stredne veľké jablko má menej ako 100 kalórií, 25 gramov sacharidov a 4 gramy vlákniny.

3. Netučné červené mäso
Červená mäso má silný termický efekt na telo, čo znamená, že potrebuje viac energie na strávenie ako iné zdroje bielkovín. Je zdrojom nasýtených tukov, ktoré vás tiež pomáhajú nasýtiť. Tie podporujú aj hormón cholecystokinín, ktorý potláča chuť do jedla.

4. Srvátkový proteín
Vedci zistili, že srvátkový proteín má stimulačný efekt na hormóny, ktoré napomáhajú k pocitu sýtosti, pričom tento efekt spôsobí už taká malá dávka, ako je 8 gramov. Chuť do jedla je znížená až na 90 minút. Zároveň ide o rýchly spôsob nasýtenie a dodania bielkovín potrebných najmä, ak sa venujete cvičeniu. Môžete ho využívať aj v receptoch, nie len ako nápoj.

5. Zelený čaj
Zelený čaj má vysoký obsah aktívnej látky EGCG, ktorá zvyšuje nie len termogenézu a metabolizáciu tukov, ale aj hormón cholecystokinín, ktorý potláča chuť do jedla. Prínosom je pitie času, no pre niekoho je pohodlnejšou voľbou extrakt, ktorý stačí užívať dva až trikrát denne, 30 minút pred jedlom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist