InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Pukajú alebo praskajú vám kĺby počas cvičenia? Je to dôvod na obavu?

19. marca 2021
Pukajú alebo praskajú vám kĺby počas cvičenia? Je to dôvod na obavu?
Možno počas behu alebo cvičenia vydávajú vaše kĺby zvuky. Stáva sa vám, že vám praskne alebo pukne v členkoch, ramenách či kolenách? Možno vám prišlo na um, či je to normálne alebo by ste sa mali obávať. Teraz sa vám na to pokúsime priniesť odpoveď.

Podľa mnohých štúdií neexistuje jasná odpoveď na to, čo spôsobuje zvuky, ktoré počujete. Niektoré poukazujú na plynové bubliny v synoviálnej tekutine, ktorá premazáva vaše kĺby. Pohyb spôsobí, že praskne a to vydá pukavý zvuk.

Špecialista na športovú medicínu, doktor Dennis Cardone z Newyorskej univerzity, pre Runners World povedal, že vo väčšine prípadov nepredstavuje pukanie či praskanie kĺbov žiadne riziko pre vaše telo z dlhodobého hľadiska a nie je ani známkou abnormality vašich kĺbov.

Článok pokračuje pod reklamou


Puknutie je výsledkom zmien, ku ktorým dochádza v kĺboch alebo svaloch a tkanivách pri pohybe. Väčšinou to nevedie k žiadnym problémom, ale niekedy môžete pri puknutí cítiť aj bolesť.

A ak vás okrem nepríjemného zvuku pri vykonávaní drepov či iných cvikov trápi aj bolestivosť, vtedy by ste mali svoju situáciu konzultovať s doktorom. Špecialista vám môže pomôcť vybrať rehabilitačné cviky, ktoré by pomohli posilniť svaly, ktorých slabosť zvyčajne vedie k takým problémom. Ak vám v kĺbe puká neustále, mohlo by to naznačovať problémy s mechanikou a zarovnaním.

Podľa amerického fyzioterapeuta Davida Reavyho by ste pri dobrom zarovnaní kĺbového mechanizmu nemali počúvať pukanie alebo praskanie na konzistentnej báze. Práve to by mohlo pri neriešení vzniknutej situácie viesť k problémom.

Preto ak vám v konkrétnom kĺbe puká alebo praská pravidelne a dlhodobo, mali by ste tomu venovať pozornosť, najmä ak je sprevádzané s bolesťou. Ak je už po dlhšej záťaži viditeľný aj opuch, to už je pre vás zlá správa. Tiež nie je dobré, ak počujete zvuky škrípania. Vtedy je opäť potrebné obrátiť sa na doktora alebo kvalitného fyzioterapeuta, ktorí zabránia zhoršeniu problému.

Pokiaľ vám však puká v kĺboch nepravidelne a občasne, pričom to nesprevádza žiadna bolesť, tak máte kĺby v poriadku a je to vcelku bežná a neškodná vec. Netreba sa v takom prípade báť cvičenia ani behania.

„Kĺby robia zvuky a väčšinou je to normálne. Pre väčšinu ľudí je behanie pre ich kĺby prospešné a podporí ich premazávanie,“ tvrdí Cardone. „Pohyb je mazanie. Kĺby sa radi hýbu a kĺb, ktorý sa hýbe v plnom rozsahu, je zdravý kĺb,“ dodáva Reavy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist