InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Proteín môže takýmto cestami viesť k priberaniu na váhe

05. mája 2021
Proteín môže takýmto cestami viesť k priberaniu na váhe
Nie je nič lepšie, ako si po tvrdom tréningu otvoriť dózu so srvátkovým proteínom, nabrať si kopcovú odmerku a zamiešať si ho v šejkri s vodou, prípadne mliekom. Nič viac nepotrebujete na to, aby ste si dopriali cennú dávku bielkovín, vďaka čomu je tento doplnok výživy taký populárny.

Proteíny sa využívajú pri budovaní svalovej hmoty i pri chudnutí. A práve pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, by mali ako výstraha platiť nasledujúce spôsoby vypichnuté Oliviou Tarantinovou, akými vám váš obľúbený suplement môže pomôcť k nechcenému naberaniu telesnej hmotnosti:

1. Jete príliš veľa bielkovín
Napriek rečiam, aké dôležité je prijímať vo vašej strave veľa bielkovín, by ste nemali zabúdať na to, že všetkého príliš škodí. A bielkoviny nie sú výnimkou. Aj bielkoviny majú kalórie a ak ich prijímate viac, ako by ste mali, budete priberať. Platí to najmä, ak srvátkový proteín užívate a pravidelne necvičíte. Vtedy môže veľmi ľahko zvýšiť príjem kalórií nad hranicu vášho bazálneho metabolizmu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nedávkujete si proteín správne
Na obale máte väčšinou napísané, koľko gramov bielkovín obsahuje jedna dávka. Tie však môžu byť jedna alebo dve odmerky. Záleží od toho, akú veľkú odmerku vám výrobca do produktu pribalil. Ak si nedáte na správne dávkovanie pozor, môžete prijímať menej bielkovín, ako chcete. A ak si robíte nápoj, v ktorom máte aj cukry a bielkoviny ich majú kompenzovať, ich nedostatok môže mať väčší vplyv na krvný cukor a následne chute do jedla.

3. Nepijete správne množstvo proteínu po tréningu
Viac nie je vždy lepšie. Po tréningu by ste nemali prijímať viac ako 25 gramov bielkovín, pretože všetko nad to telo nedokáže spracovať. Väčšia dávka obsahuje bielkoviny, ktoré nebudú využité a zároveň kalórie, ktoré zvýšia váš kalorický príjem a ktoré by telo mohlo premeniť na tuky.

4. Nemáte iné zdroje bielkovín
Ak sa budete z akéhokoľvek dôvodu spoliehať na to, že vám bude ako jediný zdroj bielkovín stačiť srvátkový proteín, tak ste na omyle. Potrebujete aj iné zdroje bielkovín, aby ste prijímali aj iné živiny, ktoré obsahujú riadne jedlá. Ak vám budú chýbať vitamíny, minerály, vláknina, zdravé tuky a podobne, vaše telo nebude fungovať optimálne a následkom môže byť aj priberanie.

5. Kupujete srvátkový koncentrát, keď by ste nemali
Možno máte laktózovú intoleranciu. V tom prípade by pre vás srvátkový proteín nemusel byť pre vás najlepší. Platí to najmä o koncentráte. Mohli by ste v tele podporovať zápaly, ktorých symptómom môže byť aj nárast hmotnosti. V tomto smere je lepší srvátkový izolát, v ktorom je omnoho nižšia hladina laktózy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist