InstagramFacebookYoutube
Výživa

Zlepšite si dramaticky silu svojej kávy len jednou ingredienciou

25. mája 2021
Zlepšite si dramaticky silu svojej kávy len jednou ingredienciou
Chcete po pití kávy pociťovať lepšie účinky na kognitívne funkcie a menšiu úzkosť? A čo takto si zlepšiť ešte aj celkové zdravie tým, že do kávy pridáte jednu bežnú ingredienciu? Na tento tip upozornil TC Luoma z T Nation, ktorý čerpal zo štyroch vedeckých štúdií.

Nebudeme vás už dlhšie naťahovať. Tou zázračnou ingredienciou je kakao.

Keď si pridáte len pár gramov práškového kakaa do kávy, nadobudne šálka populárneho stimulačného nápoja nové sily. Kakao totiž utlmí vplyv kávy na zvyšovanie nervozity a zároveň podporí jej účinky na kognitívne funkcie. Vďaka tomu sa budete môcť lepšie koncentrovať a efektívnejšie myslieť bez toho, aby ste pociťovali nervozitu či úzkosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Kľúčom k tomuto vplyvu kakaa sú dve fytochemikálie, ktoré obsahuje – teobromín a epikatechín. Tie sa viažu na receptory adenozínu a benzodiazepénu, čím znižujú úzkosť a zlepšujú motiváciu, náladu, pozornosť a mieru chybovosti.

Kakao samo o sebe má navyše pozitívny vplyv na stimulovanie testosterónu, znižuje riziko predčasného úmrtia, zlepšuje stav tráviaceho systému, pomáha s chudnutím a dokonca podporuje svalový rast tým, že potláča myostatín.

Dôležité však je vyhnúť sa holandskému kakau, pri ktorom výrobcovia spracovávajú kakao tak, aby malo atraktívnejšiu farbu pre zákazníka a znížili jeho horkosť. Pri jeho výrobe dochádza k významnému zníženiu hladiny teobromínu, epikatechínu a iných fytochemikálií, ktoré sú zodpovedné za prospešné účinky kakaa.

Preto sa musíte pokúsiť kúpiť najmenej spracované kakao, aké nájdete – najlepšie nepraženého a lisované za studena (poľahky nájdete aj na Slovensku v bio obchodoch). Následne vám do vašej kávy bude potrebné pridať len 2 až 3 gramy takéhoto kakaa a dôkladne premiešať, pretože obsahuje o niečo viac tuku.

Podobne si môžete vylepšiť aj iné nápoje, vrátane tých proteínových po docvičení. Môžete si ho však vmiešať aj do bieleho jogurtu či mlieka. Zlepšíte si ich chuť a posilnite ich vplyv na vaše zdravie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist