Nebudeme vás už dlhšie naťahovať. Tou zázračnou ingredienciou je kakao.
Keď si pridáte len pár gramov práškového kakaa do kávy, nadobudne šálka populárneho stimulačného nápoja nové sily. Kakao totiž utlmí vplyv kávy na zvyšovanie nervozity a zároveň podporí jej účinky na kognitívne funkcie. Vďaka tomu sa budete môcť lepšie koncentrovať a efektívnejšie myslieť bez toho, aby ste pociťovali nervozitu či úzkosť.
Kľúčom k tomuto vplyvu kakaa sú dve fytochemikálie, ktoré obsahuje – teobromín a epikatechín. Tie sa viažu na receptory adenozínu a benzodiazepénu, čím znižujú úzkosť a zlepšujú motiváciu, náladu, pozornosť a mieru chybovosti.
Kakao samo o sebe má navyše pozitívny vplyv na stimulovanie testosterónu, znižuje riziko predčasného úmrtia, zlepšuje stav tráviaceho systému, pomáha s chudnutím a dokonca podporuje svalový rast tým, že potláča myostatín.
Dôležité však je vyhnúť sa holandskému kakau, pri ktorom výrobcovia spracovávajú kakao tak, aby malo atraktívnejšiu farbu pre zákazníka a znížili jeho horkosť. Pri jeho výrobe dochádza k významnému zníženiu hladiny teobromínu, epikatechínu a iných fytochemikálií, ktoré sú zodpovedné za prospešné účinky kakaa.
Preto sa musíte pokúsiť kúpiť najmenej spracované kakao, aké nájdete – najlepšie nepraženého a lisované za studena (poľahky nájdete aj na Slovensku v bio obchodoch). Následne vám do vašej kávy bude potrebné pridať len 2 až 3 gramy takéhoto kakaa a dôkladne premiešať, pretože obsahuje o niečo viac tuku.
Podobne si môžete vylepšiť aj iné nápoje, vrátane tých proteínových po docvičení. Môžete si ho však vmiešať aj do bieleho jogurtu či mlieka. Zlepšíte si ich chuť a posilnite ich vplyv na vaše zdravie.
Čítať ďalší článok:
Blíži sa leto, čas dovoleniek Zdieľať na Facebooku