InstagramFacebookYoutube
Výživa

Blíži sa leto, čas dovoleniek

Autor: PR článok  /   25. mája 2021
Blíži sa leto, čas dovoleniek
Blíži sa leto, čas dovoleniek a oddychu. K príjemným radovánkam v teplom období roka nesporne patrí aktívny oddych a šport. Rozkvitnutá zeleň, hrejivé slnečné lúče, čerstvý vzduch a pohyb vzpruží celý organizmus.

Príroda a pohyb je balzam na telo, aj psychiku. Leto je to najvhodnejšie obdobie na to, aby si každý na dovolenke doprial relax a načerpal novú energiu. Skvelou možnosťou, ako spojiť príjemné s užitočným, je dovolenka s pohybom. Či preferujete turistiku, cyklistiku, golf alebo tenis, každý šport má svoje čaro a na všetky vnemy i zmysly pôsobí blahodarne.

Turistika a cyklistika

Turistika vyvetrá hlavu a zlepší kondíciu. Chôdza aj bicyklovanie utužuje zdravie - posilňuje svaly, srdce, pľúca a všetky ostatné orgány. Aby sa cyklistovi na dovolenke dobre jazdilo, musí mať vhodný bicykel a dobre nastavené sedlo či riadidlá. Pánsky aj dámsky horský bicykel musí mať funkčné predné, bočné i zadné svetlá. Žiadnemu dovolenkárovi by v prírode nemal chýbať plecniak s ľahkým jedlom a s tekutinami, zaškodiť nemôžu ani výživové doplnky. Kvalitná strava pri podávaní športových výkonov je dôležitá. Okrem potravín a tekutín by vám však na potulkách prírodou nemala chýbať ani mapa, mobil a baterka. Pokiaľ obľubujete celodenné výlety, do batoha si pribaľte aj náhradné oblečenie. Pre milovníkov turistiky a cyklistiky sa stále budujú nové turistické a cyklistické trasy, ktoré vedú cez rôzne malebné prírodné úseky. Terén však vyberajte podľa toho, či ste začínajúci, alebo pokročilí športovci. Pokiaľ ste neskúsení, voľte skôr nenáročný terén so spevnenými cestami. Začínajúci turisti a cyklisti by mali spočiatku voliť čo najjednoduchšie podmienky, ktoré hravo zvládnu.

Golf a tenis

Golf sa stal obľúbenou hrou dobre situovaných ľudí už v pätnástom storočí. V tomto športe sa snúbi myslenie, pohyb a pobyt v prírode. Za dobrým golfom sa zvyklo cestovať aj mnoho kilometrov, golfová turistika zaznamenala v treťom miléniu veľký rozmach. A história tenisu sa datuje ešte skôr, začala sa písať už v jedenástom storočí. Azda najvýznamnejším momentom medzinárodného tenisu bolo založenie turnaja Wimbledon v Anglicku. Pokiaľ sa i vy chcete na letnej dovolenke venovať tomuto krásnemu bielemu športu, nepodceňte vhodné náčinie. Zaobstarajte si základnú výbavu, ktorú tvoria tenisové rakety a loptičky. Podľa tenisových pravidiel veľkosť rakiet nemá presiahnuť celkovú dĺžku 73,7cm a šírku 31,7cm, pričom úderová plocha nemá presiahnuť dĺžku 39,4 cm a šírku 29,2 cm. Na výber je hliník, grafit, karbón a rôzne kombinácie materiálov. Ku hre budete tiež potrebovať športovú obuv a vhodné oblečenie.

foto: dreamstime.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist