Každý deň by ste mali prijať aspoň dve šálky ovocia a dve a pol šálky zeleniny. Ako si vo svojej strave ich príjem zvýšiť? Pomôcť vám môžu nasledujúce tipy:
Vystavte si ich, aby vám vrazili do očí – viacero druhý, ako jablká, banány, hrušky, pomaranče, mandarínky, paradajky nepotrebujete skladovať v chladničke ani komore. Uložte si ich niekam, kde ich zakaždým uvidíte. Keď príde ten správny čas, len si ich poľahky vyberiete, opláchnete a môžete jesť.
Zásobte sa mrazenými druhmi – pohodlnosť je kľúčová a veľmi ľahkým spôsobom, ako si k pokrmu pridať ovocie alebo zeleninu, je vytiahnuť si ho z mrazničky a rozmraziť na sporáku alebo v mikrovlnke. Existuje množstvo druhov mrazeného ovocia a zeleniny, ktoré mrazením nestrácajú na svojej sile.
Vyskúšajte niečo nové – je zrejmé, že stále rovnaké druhy ovocia a zeleniny u vás nebudú vzbudzovať nadšenie, no v obchodoch bývajú obdobia, keď v nich nájdete aj rôzne exotické druhy ovocia. Využite túto možnosť a spestrite si život. Taktiež, ak nie ste zvyknutí na niektoré druhy bežnej zeleniny, dajte jej šancu.
Kúpte si hotový šalát v balení – keď už je reč o maximálnej pohodlnosti, potom sú tu zabalené predpripravené a prepláchnuté zeleninové šaláty, ktoré stačí vysypať z vrecka do misky a zjesť. Aj prepláchnuté odporúčame ešte raz prepláchnuť aj doma, ale to snáď už taký problém nebude.
Berte si so sebou ovocie a zeleninu do práce – zoberte si na desiatu namiesto pečiva ovocie. Nemusí ísť pritom o čerstvý druh. Pohodlné sú aj sušené druhy, ktoré si dáte len do vrecka a zoberiete so sebou kamkoľvek, idete.
Pripravte si zeleninu na popoludňajší snack – pre seba po práci a pre vaše deti po škole sa hodí, ak namiesto snacku v podobe mastných zemiakových lupienkov, slaných krekrov budú pripravené na jedenie chrumkavé druhy zeleniny, ako je mrkva či zeler. Ak vám nechutí slané, zoberte si nízkotučný biely jogurt a pridajte doň napríklad bobuľovité ovocie.
Čítať ďalší článok:
Ktoré cviky na hamstringy porazia v efektívnosti zakopávania? Zdieľať na Facebooku