InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako do svojej stravy pridať viac ovocia a zeleniny?

01. júna 2021
Ako do svojej stravy pridať viac ovocia a zeleniny?
Nie je tajomstvom, že diéta spojená s vyšším príjmom ovocia a zeleniny je spojená so silnejším srdcom, lepším fungovaním mozgu, nižším rizikom rakoviny a dlhším životom. Mnoho ľudí sa však trápi so snahou pridať si do stravy viac týchto prirodzených jedál.

Každý deň by ste mali prijať aspoň dve šálky ovocia a dve a pol šálky zeleniny. Ako si vo svojej strave ich príjem zvýšiť? Pomôcť vám môžu nasledujúce tipy:

Vystavte si ich, aby vám vrazili do očí – viacero druhý, ako jablká, banány, hrušky, pomaranče, mandarínky, paradajky nepotrebujete skladovať v chladničke ani komore. Uložte si ich niekam, kde ich zakaždým uvidíte. Keď príde ten správny čas, len si ich poľahky vyberiete, opláchnete a môžete jesť.

Článok pokračuje pod reklamou


Zásobte sa mrazenými druhmi – pohodlnosť je kľúčová a veľmi ľahkým spôsobom, ako si k pokrmu pridať ovocie alebo zeleninu, je vytiahnuť si ho z mrazničky a rozmraziť na sporáku alebo v mikrovlnke. Existuje množstvo druhov mrazeného ovocia a zeleniny, ktoré mrazením nestrácajú na svojej sile.

Vyskúšajte niečo nové – je zrejmé, že stále rovnaké druhy ovocia a zeleniny u vás nebudú vzbudzovať nadšenie, no v obchodoch bývajú obdobia, keď v nich nájdete aj rôzne exotické druhy ovocia. Využite túto možnosť a spestrite si život. Taktiež, ak nie ste zvyknutí na niektoré druhy bežnej zeleniny, dajte jej šancu.

Kúpte si hotový šalát v balení – keď už je reč o maximálnej pohodlnosti, potom sú tu zabalené predpripravené a prepláchnuté zeleninové šaláty, ktoré stačí vysypať z vrecka do misky a zjesť. Aj prepláchnuté odporúčame ešte raz prepláchnuť aj doma, ale to snáď už taký problém nebude.

Berte si so sebou ovocie a zeleninu do práce – zoberte si na desiatu namiesto pečiva ovocie. Nemusí ísť pritom o čerstvý druh. Pohodlné sú aj sušené druhy, ktoré si dáte len do vrecka a zoberiete so sebou kamkoľvek, idete.

Pripravte si zeleninu na popoludňajší snack – pre seba po práci a pre vaše deti po škole sa hodí, ak namiesto snacku v podobe mastných zemiakových lupienkov, slaných krekrov budú pripravené na jedenie chrumkavé druhy zeleniny, ako je mrkva či zeler. Ak vám nechutí slané, zoberte si nízkotučný biely jogurt a pridajte doň napríklad bobuľovité ovocie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist