InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jednoduché spôsoby, akými si môžete znížiť príjem sacharidov

18. júna 2021
Jednoduché spôsoby, akými si môžete znížiť príjem sacharidov
Chudnutie nie je ľahké, ale nemusíte si ho ešte komplikovať. Ak viete, že vám obmedzenie príjmu sacharidov pomôže spáliť nadbytočné tuky, neznamená to, že ich musíte obmedziť úplne. My vám prinášame spôsoby, ako ísť na to rozumnejšie.

V prvom rade si musíte uvedomiť, že ak obmedzovanie sacharidov preženiete, prídete o energiu, ktorá vám bude chýbať nie len na tréningu, ale aj počas dňa, čo u vás zvýši chuť do jedla. A len silné osobnosti dokážu vydržať bez toho, aby to neskončilo prejedením.

Nepotrebujete drastické opatrenia, aby ste znížili príjem sacharidov natoľko, aby u vás prebiehal proces chudnutia efektívne. Na jeho zabezpečenie vám postačí využiť nasledujúce tipy:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Zvýšte príjem bielkovín – tým znížite príjem sacharidov nepriamo, pretože vás bielkoviny viac nasýtia, a tak vám toľko nebudú chutiť sacharidy.

2. Odstráňte z hamburgeru pečivo – namiesto žemle využite listy šalátu. Prípadne, ak si chcete urobiť sendvič, zvoľte si celozrnné pečivo a namiesto dvoch krajcov využite jeden. Ideálne by ste však mali chcieť pečivo z vašej stravy odstrániť.

3. Urobte si toast zo sladkého zemiaku – upečte si sladký zemiak nakrájaný na centimetrové plátky a použite ho namiesto chleba.

4. Využite tenšiu kôrku – ak milujete pizzu, nemusíte sa jej vzdať úplne. Skúste robiť tenšie cesto, čím zmenšíte obsah sacharidov a ešte k tomu o trochu zlepšíte chuť samotného pokrmu.

5. Využívajte viac karfiolu – karfiolom môžete nahradiť ryžu. Získate menej sacharidov, ale viac cenných živín. Z karfiolu sa pritom dá urobiť napríklad aj pizza.

6. Nahraďte pšeničné špagety zeleninovými – chuť cestovín robí najmä omáčka. Skúste nahradiť bežné pšeničné cestoviny napríklad špagetami z cukety a uvidíte, že chuť toľko neutrpí. Obsahujú podstatne menej sacharidov a kalórií.

7. Nahraďte si zemiakové lupienky – namiesto tradičných, mastných zemiakových lupienkov si skúste dať zimnú kapustu, ktorá má podobnú textúru, ale omnoho menej sacharidov a kalórií. Dodá vám aj veľa vitamínu A.

8. Krekry nahraďte chrumkavou zeleninou – mnoho ľudí jedáva chrumkavé krekry preto, že sú chrumkavé. Nahraďte ich mrkvou, uhorkou, zelerom a posilnite si tým aj zdravie.

9. Začnite sladiť stéviou – čaj či kávu si prestaňte sladiť cukrom, ale využite nekalorickú, nesacharidovú stéviu. Tou môžete nahrádzať cukor aj v iných nápojoch, prípadne aj v receptoch.

10. Majte po ruke banány – banány obsahujú tiež sacharidy, ale dokážu utlmiť vaše chute na sladké nezdravé pokrmy, ktoré obsahujú viac cukrov aj kalórií.

11. Využívajte iné mlieko – sójové, kokosové či mandľové mlieko obsahujú menej sacharidov ako kravské mlieko.

12. Obmedzte tekuté sacharidy – jedným z veľkých stimulov chudnutia je odstránenie tekutých kalórií, ktoré predstavujú najmä sladené a alkoholické nápoje.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist