Na gril v ideálnom prípade nepatria tieto pokrmy:
Slanina
Možno si myslíte, že na grile by ste pripravili chutnú a chrumkavú slaninku, no pripravovať ju na grile je bezpečnostné riziko. Kvapkajúci tuk je horľavý, preto je pri ich grilovaní každá prítomnosť v blízkosti grilu pre vás potenciálnym ohrozením. Ak slaninku mať na grilovačke chcete, pripravte si ju radšej mimo grilu.
Burger a Filet Mignon
Z amerických filmov sa synonymom grilovania stalo obracanie burgerov na grile. V skutočnosti to však nie je ich ideálny spôsob prípravy, pretože z nich okvapkáva tuk a šťava, čo spôsobuje, že sa po stránke chute a konzistencie pripravíme o ten najlepší možný výsledok. Podobne je to aj s Filet Mignon.
Olúpané krevety
Grilovať krevety v ich schránke je skvelé, ale nedávajte na gril olúpané kusy. Utrpí tým kvalita pokrmu, pretože sa ich mäso vysuší. A to bez ohľadu na to, či budú marinované alebo nie.
Bravčové rebierka
Bravčové rebierka na grile sa veľmi ľahko vysušia, čím utrpí ich kvalita. Z mäsa nie sú ideálnou voľbou na grilovanie.
Šalát listový červený a zelený
Grilovaný šalát romaine nemá chybu, ale pokúste sa vyhnúť vkladať na gril iné druhy šalátu. Mnoho z nich zadržiava veľa vody a na grile jednoducho zvädnú. U niektorých z nich dochádza aj k zmene chute – sú horkejšie.
Šupinatá ryba
Ak položíte šupinatú rybu priamo na mriežku, prilepí sa tam a budete mať problém vytiahnuť ju bez toho, aby sa celá rozpadla. Ryby pri grilovaní patria na drevenú dosku alebo do alobalu, prípadne na papier na pečenie.
Čítať ďalší článok:
Cezpoľný beh: Dobré dôvody, prečo by ste sa mu mali venovať