InstagramFacebookYoutube
Tréning

Dva kilometre behu denne – aké sú plusy a mínusy?

24. mája 2021
Dva kilometre behu denne – aké sú plusy a mínusy?
Či už chcete podporiť chudnutie alebo sa viac hýbať, beh je jednou z najlepších možností, najmä, ak sa mu môžete venovať v príjemnom prostredí na čerstvom vzduchu. Aby bol pre vás výzvou, mali by ste si v ňom stanovovať nejaké ciele. Na začiatok by to mohlo byť odbehnutie 2 kilometrov denne.

Táto hranica je taká, že pre väčšinu ľudí bude spočiatku výzvou (odmyslíme si skúsených bežcov), ktorej splnenie je reálne a zároveň nebude až takou veľkou záťažou, aby ste riskovali zranenie, keď už sa k naplneniu cieľa dostanete. A započítavať k tomu môžete aj prestávky vyplnené chôdzou.

A keď už sme spomenuli aj tých skúsených bežcov, ani pre nich by nebolo zlé stanoviť si cieľ odbehnúť si každý deň aspoň dva kilometre. Pomôže to zlepšiť celkovú výdrž a zároveň zlepšiť náladu, pretože aj pri behu sa vyplavujú endorfíny.

Článok pokračuje pod reklamou


Aké sú prínosy každodenného behania

Každodenný dvojkilometrový beh je skvelou cestou k podporeniu vášho celkového zdravia a kondície. Budete mať silnejšie kosti a posilnite si kardiovaskulárny systém bez toho, aby vám dĺžka behu zvyšovala riziko zranenia.

Zároveň vás aspoň niečo prinúti byť každý deň na čerstvom vzduchu, čo má prospešný účinok na vaše mentálne zdravie – budete mať lepšiu náladu a budete vyrovnanejší. V tomto smere je to lepšie, ako cvičenie vo vnútri.

Ďalším prínosom je podporenie chudnutia, hoci 2 kilometre nebudú zrejme nástrojom, ktorý vám k tomu pomôže najväčšou mierou. Určite to však neuškodí, ak beh podporíte o posilňovanie a iné formy kardia.

A čo mínusy?

Každodenné behanie nie je pre každého, takže ak by ste sa mu nevenovali, nevešajte hlavu a nájdite si iné spôsoby, ako dosiahnuť podobný efekt. Ak sa k nemu však odhodláte, začnite pozvoľna.

Rizikom totiž je, že mnohí ľudia do toho vstúpia s nadšením a vnímajú 2 kilometre ako pomerne ľahko dosiahnuteľný cieľ. Preto začnú zhurta, no keď na behanie nie ste zvyknutí, môžete vyvíjať veľký stres na kĺby a väziva, čo môže viesť ku zranenie z pretrénovania.

Preto by ste mali začať pozvoľna. Začnite jedným behom týždenne a postupne pridávajte bežecký deň tak, aby vám trvalo niekoľko týždňov, aby ste sa dopracovali k 7 behom týždenne. Pri samotnom behu nepreceňujte svoje sily a nehanbite sa dať si pauzu. Snažte sa počas nej aspoň kráčať.

No a nakoniec to najdôležitejšie – pred každým behom sa dôkladne zahrejte, najmä ak idete behať ráno. Rozhýbte si kĺby a svaly dynamickým strečingom a statickému sa venujte pár minút po behu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist