InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Chyby, ktoré robia ženy pri silovom tréningu

Autorka: Lucka  /   29. januára 2022
Chyby, ktoré robia ženy pri silovom tréningu
Aj s najlepšími úmyslami nemusíte dosiahnuť svoj cieľ pri posilňovaní, ak sa budete dokola dopúšťať rovnakých chýb. A v tomto článku vám prinášame konkrétne činy, ktoré by mohli sabotovať vašu snahu.

Ak chcete vyťažiť zo silového tréningu maximum, uistite sa, že sa vyhnete týmto 9 veciam:

1. Využívanie príliš ľahkých váh – vaše telo potrebuje výzvu, aby silovo rástlo. Ženy často cvičia s váhami, ktoré sú príliš ľahké. Ak dokážete urobiť predpísaný počet opakovaní s ľahkosťou, záťaž je na vás príliš ľahká. Potrebujete robiť 8-12 opakovaní, pričom na konci série sa vám robia ťažko.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Využívanie príliš ťažkých váh – opačným problémom žien, ktoré sa nechcú zaradiť medzi tie, čo využívajú ľahké váhy, je využívanie príliš ťažkých váh. Tým sa ovplyvňuje efektivita cvičenia, pretože sa často cvičí zlou technikou. A tým sa zvyšuje aj riziko poranenia. Ak nedokážete cvičiť správnou technikou, váhu znížte.

3. Rýchle vykonávanie opakovaní – posilňovanie nie je rýchlostný pretek. Rýchle opakovania zvyšujú riziko zranení a znižujú čas, pod ktorým sú svaly pod napätím. Vaším cieľom by mali byť pomalé, kontrolované pohyby.

4. Uprednostňovanie váhy pred správnou technikou – skôr, ako začnete pridávať váhu na činkách, sa uistite, že zvládate techniku daného cviku na jednotku. Znížite tým riziko zranenia a vytvárania nesprávneho návyku, ktorý znižuje efektivitu cvičenia.

5. Ignorovanie progresívneho preťaženia – nemôžete donekonečna využívať rovnaké váhy. Ak chcete napredovať, postupne sa musíte pokúšať cvičiť s väčším počtom kilogramov na činkách alebo strojoch, prípadne zvyšovať počet sérii alebo opakovaní. Nazýva sa to progresívne preťaženie.

6. Zanedbávanie pestrosti tréningu – takmer každý cvik má svoje variácie a vy by ste ich mali spoznávať a zaradzovať do tréningu. Okrem toho, že bude tréning zábavnejší, uistite sa, že si telo na tréningy nezvykne a nezačnete stagnovať. Nemusíte robiť zmeny v každom tréningu, no raz za pár týždňov by ste to mali skúsiť.

7. Zbytočná strata koncentrácie – musíte sa koncentrovať na každú sériu, na každé opakovania, ak chcete z tréningu vyťažiť maximum. Preto by ste mali mobilný telefón nechať niekde v šatni a vyhýbať sa konverzáciám s kamarátkami. Prejde prestávka medzi sériami a treba cvičiť, nie dokončovať klebetu.

8. Strach z voľných dní – ženy, ktoré si zvyknú na pravidelný tréning, často čelia problému, že sa boja zvoľniť. Vaše telo však potrebuje aj voľné dni, aby sa zregenerovalo a podávalo lepšie výkony pri ďalšom tréningu. Nie vždy je pravdivé tvrdenie, že viac je lepšie. Do týždňa by ste mali mať 1-2 voľné dni.

9. Nedostatok živín v strave – vaše napredovanie vám môže skomplikovať aj nekvalitná strava. Cvičenie potrebujete podporiť dostatočným počtom kalórií a bielkovín. Na začiatok si musíte vypočítať, koľko ich potrebujete prijímať a potom sa koncentrovať na vyskladanie diéty, ktorá vám dané množstvo poskytne. Ak si nie ste isté, konzultujte to s odborníkom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist