InstagramFacebookYoutube
Tréning

Skracovačky alebo doska, ktorý cvik na brucho je lepší?

31. 1. 2022
Skracovačky alebo doska, ktorý cvik na brucho je lepší?
Dosiahnuť tehličky na vyšportovanom tele nie je jednoduché a neexistuje jeden cvik, ktorý by vám brucho vyrysoval. Nevadí však, ak sa budeme zamýšľať nad tým, ktorý z cvikov je lepší. Často dochádza ku konfliktom najmä medzi skracovačkami a doskou (plank).

Skracovačky sú najrozšírenejším cvikom na brušné svaly a stabilným prvom tréningov množstva ľudí. V posledných rokoch však na popularite získavala doska, na ktorú sa mnohí pozerajú skepticky. Kým pri prvom tréningu sa totiž hýbete, pri druhom ste v statickej pozícii.

Paradoxne by však mohol byť pri budovaní silného brucha väčší problém so skracovačkami práve vďaka pohybu, ktorý môže byť neefektívny a potenciálne spôsobovať aj bolesť. A to je dôvod, prečo si práve doska získava čoraz viac obľuby.

Článok pokračuje pod reklamou


Pri skracovačkach dokážete precítiť pálenie brušných svalov, no stimulujú len menšiu plochu stredu tela. Pre tých, ktorým ide iba o tehličky, by to vadiť nemuselo, pretože sa stimuluje rectus abdominis, ktorý je ich strojcom. Pre silu a funkčnosť to však nie je ideálne.

Navyše, takéto izolovanie svalu spôsobí jeho rýchlu únavu. To nevyhnutne nie je zlá vec, no telo sa začne spoliehať na iné svaly, ktoré majú minimálny prínos k dosiahnutiu požadovaného cieľa. Zároveň sa zvyšuje riziko, že človek v snahe dosiahnuť vytýčený počet opakovaní začne vykonávať cvik s nedbanlivou formou, čo by mohlo viesť až k zraneniu v dolnej časti chrbta či bolesti v oblasti krku.

Neznamená to, že by ste sa mali skracovačiek úplne vzdať, no nemali by ste stavať svoj tréning brucha len na ich variáciách. A prečo by ste mali začať vykonávať viac dosiek?

Doska je bezpečnejší cvik, ktorým dokážete brušné svaly precvičiť rovnako, ak nie lepšie ako skracovačky. Navyše, posilňujete si viac svalov tela (ramená, latissimy, sedacie svaly a pod.) a celý jeho stred, resp. „jadro“. Chrbtica je pritom v bezpečnej polohe.

Doska sa pritom môže vykonávať v rôznych variáciách (na predlaktiach, s vystretými rukami, bočne) a nemusí byť vyložené statickým cvikom, ktorý sa spolieha len na izometrickú stimuláciu svalov. Existujú napríklad aj bočná doska s vytáčaním, doska so striedavým zdvíhaním nôh a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist