Toto môžete zažiť pri konzumácii arašidového masla:
1. Nárast telesnej hmotnosti
Arašidové maslo je bohaté na energiu, preto ak ho budete jesť až príliš často, tak budete ľahšie priberať. Jedna lyžica obsahuje zhruba sto kalórií. Pamätajte na to, keď ho budete konzumovať. Kľúčom pri jeho príjme je miera.
2. Problémy s preglganím
Pri jeho konzumácií lyžicou môžete mať pocit, že ho nedokážete preglgnúť. Jedným dôvodom je priveľká porcia, druhým alergia na arašidy, o ktorej možno neviete. Tá spôsobuje chronické imunitné ochorenie pažeráka eozinofilnú ezofagitídu, ktoré spôsobuje ťažkosti pri preglganí.
3. Pálenie záhy
Arašidy obsahujú viac tukov ako iné druhy orechov, ktoré sa podieľajú na uvoľňovaní dolného zvierača pažeráka, vďaka čomu neblokuje žalúdočné kyseliny, čo môže viesť k páleniu záhy. Väčšinou sa tento problémy objavuje pri jedení väčších porcií arašidového masla. Ak ho jete s mierou, problémy by ste nemali pocítiť.
4. Zápaly
Prílišný príjem však môže spôsobiť aj podporovania zápalových procesov, pretože arašidy obsahujú veľa omega-6 mastných kyslín. Tie v modernej diéte prijímame vo väčšom množstve ako omega-3 mastné kyslina, takže arašidové maslo sa môže podieľať na prehlbovaní nerovnováhy. Čím viac sa podiel prikláňa na stranu omega-6 mastných kyslín, tým viac sa zvyšuje pravdepodobnosť zápalov. Chronické zápaly pritom negatívne ovplyvňujú naše zdravie.
5. Zlepšenie srdcovocievneho zdravia
Na záver si ponecháme aj jeden pozitívny prínos pravidelnej konzumácie arašidového masla v miere. Obsahuje nenasýtené tuky, ktoré sú lepšie ako nasýtené. Zároveň je arašidový olej bohatý na kyslinu olejovú, ktorá pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu a zdravý krvný tlak. A to sú kľúčové faktory pre optimálne srdcovocievne zdravie.
Čítať ďalší článok:
Tréning celého tela pre maximálne pálenie tukov Zdieľať na Facebooku