Kelsey Ogletree z Real Simple priniesla prehľad siedmich jedál v konzerve, ktoré sú zdravé a prekvapivo obstoja aj v porovnaní s čerstvými alternatívami. Konzervované sú totiž krátko po zbere a proces konzervácie im neuberá živiny. O ktoré jedlá konkrétne išlo?
Čierna fazuľa – má viac ako 7 gramov bielkovín na polovicu šálky a je excelentným zdrojom vlákniny, ktorej obsahuje až 7,5 gramu na jednu porciu. Hodí sa pritom do množstva jedál. Aby ste znížili obsah soli, pred použitím ju poriadne prepláchnite.
Broskyne – ak chcete sladké a osviežujúce potešenie, siahnite po tejto možnosti. Hodia sa do šalátov, jogurtov a šťava môže nahradiť sirup na palacinkách či zmrzline. Snažte sa voliť tie, v ktorých je menej cukru.
Rajčiny – opäť ide o pomerne všestranného pomocníka v kuchyni, najčastejšie využívaného pri príprave polievok alebo omáčok. Nájdeme v nich cenné živiny, ako sú vitamín C či lykopén. Vyberajte tie s nižším obsahom sodíka.
Tekvica – v bežných supermarketoch nie je u nás taká rozšírená, no ponúka vysoký podiel vitamínov A a C, ako aj vlákniny. Dokáže byť náhradou masla pri pečení.
Losos – vydrží dlhšie ako čerstvý losos, pričom poskytne rovnaké prínosy pre zdravie. Obsahuje vitamíny D a B12 o zdravé tuky. Poľahky získate cennú prísadu napríklad do šalátov.
Artičoky – ide o mimoriadne nedocenenú potravinu. Obsahujú komplexné sacharidy, inulín a vlákninu, ktorá podporuje zdravie žalúdka. Taktiež sú bohaté na vitamín C a antoxidanty.
Cícer – v posledných rokoch rástla jeho popularita a to z dobrých dôvodov. Obsahuje veľa bielkovín (14,5 gramu na šálku) a zdravých tukov, ktoré pomáhajú s absorpciou niektorých vitamínov.
Čítať ďalší článok:
Nerastú vám svaly? Toto spôsobuje vašu nízku odozvu na tréning Zdieľať na Facebooku