InstagramFacebookYoutube
Tréning

Poznáte P.A.U.L. metódu? Váš tréning bude efektívny aj za 10 minút

14. 2. 2022
Poznáte P.A.U.L. metódu? Váš tréning bude efektívny aj za 10 minút
Chceli by ste absolvovať efektívny tréning, ktorý by vám posilnil zdravie a udržal telo v slušnej kondícii, ale nemôžete si vo svojom nabitom harmonograme nájsť preň priestor? Máme pre vás dobrú správu. Už za 10 minút môžete dať svojmu telu zabrať. Pomocou tzv. P.A.U.L. metódy.

Ešte ste o tejto metóde cvičenia nepočuli? Tak vedzte, že ju vytvoril osobný tréner Dani Singer z Fit2Go Personal Training pre ľudí, ako ste aj vy. Pre tých, čo by radi cvičili, ale ich pracovné či študijné povinnosti im objektívne neumožnia vyhradiť si na cvičenie ani pol hodinu.

Táto metóda sa snaží vyťažiť maximum z desaťminútového tréningu pomocou kombinácie štyroch kategórií: plyometické kardio (P), brušné svalstvo (abdominals = A), horná časť tela (upper body = U), dolná časť tela (lower body = L).

Článok pokračuje pod reklamou


U každej kategórie si vyberiete jeden cvik. Napríklad pôjde o poskoky znožmo, skracovačky, kľuky a drepy. Následne si nastavíte intervalový časovač tak, aby vám dal znamenie každých 30 sekúnd. Začnete cvičiť a zakaždým, keď signál započujete, cvik zmeníte.

Keď odcvičíte po 30 sekúnd každý zo štyroch cvikov, dáte si 30 sekúnd pauzu a opäť zopakujete celý okruh rovnako. Takto budete pokračovať do momentu, kým nedosiahnete 10 minút cvičenia.

Krásou tohto tréningu je, že ho môžete robiť doma a každý deň. Môžete obmieňať cviky podľa nálady a chute, pričom okrem posilňovania svalov stimulujete aj pálenie tukov a budovanie kondície. Keď to všetko zohľadníme, cvičenie je veľmi efektívne.

Výhodou P.A.U.L. metódy je práve krátkosť cvičenia, pre ktorú bude váš tréning udržateľný aj dlhodobo. Pomôže vám aj po mentálnej stránke, keď takýto tréning absolvujete hneď ráno. Deň totiž začnete víťazstvom a do krvi sa vám vyplavia endorfíny, vďaka čomu budete mať aj pozdvihnutú náladu a energiu do vášho rušného dňa.

V tréningu môžete využiť množstvo cvikov, no pár vám ich ešte – okrem hore uvedených –uvedieme ako príklad.

P: burpees, korčuliar, horolezec, výskoky na debnu
A: plank, dvíhanie nôh, nožničky, bicyklové skracovačky
U: zhyby, tlaky v stoji, tlaky v ľahu, príťahy v predklone
L: výpady, leg press, výstupy na debnu


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist