InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kofeín je užitočný, ale má svoje hranice

15. 3. 2022
Kofeín je užitočný, ale má svoje hranice
Kofeín môže udržať vašu pozornosť na vysokej úrovni, ale má svoje hranice. Najmä, ak zanedbávate svoj spánok.

Vedci vedení Michelle Stepanovou v roku 2021 zistili, že v prípade, ak nemáte dostatok spánku a musíte plniť kognitívne úlohy vyžadujúce si pozornosť, v niektorých prípadoch kofeín pomohol – pozitívny vplyv mal pri jednoduchších úlohách. No, pri komplexnejších úlohách pozostávajúcich z viacerých krokov už taký prínosný nebol.

Vychádza z toho záver, že kofeín vám môže pomôcť zostať v strehu, ale nepomáha predchádzať chybám. Procedurálne chyby pritom môžu byť nebezpečné, ak pracujete napríklad ako chirurg, ktorý pracuje cez noc dlhé hodiny. Preto by sa kriticky dôležité úlohy nemali vykonávať, pokiaľ ste nevyspatí.

Článok pokračuje pod reklamou


Štúdia v podstate poukázala na prínosy spánku. Účastníci buď spali normálne doma, alebo boli udržovaní hore v laboratóriu. Následne prijali buď placebo, alebo 200 mg kofeínu, čo je ekvivalent jednej až dvoch šálok kávy (v závislosti od ich veľkosti).

Testami sa ukázalo, že kvalitnejšiu a efektívnejšiu prácu odvádzali subjekty, ktoré sa vyspali. Káva vám teda môže pomôcť prejsť si popoludňajším poklesom energie, ale nie je vhodná ako náhrada za nočný spánok. Kofeín totiž nikdy nenahradí regeneráciu, ktorú vám adekvátny spánok prinesie. Počas neho dochádza aj k formovaniu neurálnych prepojení a konsolidácií vašich spomienok.

Kofeín vás môže udržať hore, ale nevyhnutne nie pozorných, pretože pokrýva len syndróm pocitu ospalosti. Nedáva mozgu šancu na regeneráciu, takže neumožňuje človeku fungovať tak, ako keby sa poriadne vyspal.

A tu prechádzame k negatívnemu vplyvu kofeínu na spánok, ktorý by mohol spustiť povestný začarovaný kruh. Keďže je kofeín slabou náhradou spánku, často dochádza k jeho nadmernému príjmu. Ten pritom môže narúšať kvalitu vášho spánku. Platí to už pri celkovej dennej dávke 400 mg.

V tom prípade sa vám môže ťažšie zaspávať, v noci sa môžete budiť alebo nebudete spať dostatočne kvalitne, aby došlo k regeneráciu vášho mozgu. To vedie k ospalosti a únave, hromadeniu adenozínu a následne k narušeniu spánkového cyklu – cez deň sa môžete cítiť unavene, v noci plní života.

Navyše, na kofeín si časom zvyknete, ako si telo vybuduje toleranciu, a jeho účinnosť pri pôvodných dávkach poklesne. Práve preto mnohí ľudia zvyšujú jeho príjem. Odpoveďou by pritom mohol byť opak – ubratie príjmu kofeínu a zlepšenie kvality spánku.

Pozri aj: Život bez kofeínu. Aké má výhody?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist