InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre budovanie svalov

13. 4. 2022
Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre budovanie svalov
Ak chcete budovať svaly, nemôžete sa koncentrovať len na posilňovanie. Rovnako dôležitým faktorom je aj výživa. A užitočným pomocníkom sú aj doplnky výživy.

Ak zo svojej stravy nedokážete získavať potrebné živiny, na pomoc vám prídu suplementy. Ako prvé každému pri budovaní svalov na um prídu zrejme proteíny. Mnoho ľudí pritom podceňuje vitamíny a minerály, ktoré sú tiež dôležité.

Pre svalový rozvoj sú pritom najdôležitejšie tieto:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Vitamín C – ide o dôležitý antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom, čo je dobré pre váš tréning a zotavovanie sa z neho. Posilňuje aj imunitný systém, a tak vám tréningový proces tak často nenaruší choroba.

Pozri aj: Podporte si imunitu týmito doplnkami výživy

2. Zinok – ovplyvňuje produkciu anabolických hormónov. Je kriticky dôležitý pri tvorbe testosterónu, ktorý je potrebný pre budovanie svalov. So zinkom to však netreba preháňať, pretože môže obmedziť absorpciu železa a iných minerálov.

3. Vitamín E – aj tento vitamín je cenným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením. Je veľmi dôležitý pre optimálne zdravie a zefektívnenie procesu zotavovania sa z fyzickej záťaže.

4. Horčík – ide o jeden z najdôležitejších minerálov pre naše telo. Intenzívne tréningy spôsobujú, že oň prichádzame potením. Bojuje pritom proti svalovej bolesti a kŕčom.

5. Vitamín A – je dôležitý pri produkcii testosterónu, čo je mužský pohlavný hormón, ktorý je veľmi dôležitý pri budovaní svalov a sily. Tiež redukuje produkciu ženského pohlavného hormónu estrogénu.

6. Draslík a sodík – ide o elektrolyty, ktoré regulujú transport tekutín a živín v tkanivách a bunkách. Pri potení ich strácame, preto je ich potrebné dopĺňať, aby sme zvládali trénovať intenzívne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist