Reďkovka má široké využitie v našej kuchyni. Môžete ju jedávať surovú alebo pridávať do varených pokrmov. Môže byť súčasťou polievok, šalátov alebo si na nej môžete pochutnávať len tak v rámci desiaty či olovrantu. Poteší aj tých, čo majú radi chrumkavé.
Čo patrí medzi jej prednosti?
Pomáha posilňovať srdcovocievne zdravie
Podobne ako iný zástupcovia kapustovej zeleniny, aj reďkovky obsahujú látky, ktoré posilňujú zdravie srdca. Pomáha totiž znižovať zápaly, znižovať vysoký krvný tlak či zlepšovať prietok krvi cievami ako prírodný zdroj nitrátov.Znižuje riziko rakoviny
Antioxidanty, ktoré reďkovka obsahuje, pomáhajú redukovať zápaly a chránia bunky pred poškodeniami voľnými radikálmi, vďaka čomu by mohli viesť k spomaľovaniu prejavov starnutia a znižovaniu rizika niektorých druhov rakoviny, ako napríklad rakoviny prsníkov, prostaty, hrubého čreva, pečene či pľúc.Bojuje proti cukrovke
Počet prípadov cukrovky celosvetovo rastie. Len samotné reďkovky toto riziko neznížia, no pridajú ruku k dielu, pretože majú vlastnosti, ktoré riziko znižujú. Obsahujú totiž glukozinolát a izotiokyanát, ktoré podporujú produkciu adiponektínu v tele. Čím viac tohto hormónu máte, tým viac sa chránite voči inzulínovej rezistencii. Reďkovky tiež obsahujú koenzím Q10, ktorý pomáha blokovať nástup cukrovky.Pozri aj: Tri spôsoby, akými vám strava zníži riziko cukrovky
Pomáha budovať zdravé telo
Jedna šálka čerstvých reďkoviek obsahuje menej ako 20 kalórií, takže sa hodí do redukčných diét. Okrem toho vám však prinesie cenné 2 gramy vlákniny a takmer gram bielkovín. Imunitný systém posilňuje jej vysoký obsah vitamínu C, ako aj nezanedbateľné množstvá vitamínov B, horčíka, železa, draslíka či vápnika.Čítať ďalší článok:
Cvičenie brucha: Časté chyby, ktoré robíte Zdieľať na Facebooku