InstagramFacebookYoutube
Výživa

Máte nízky rozpočet na zdravú stravu? Tieto tipy vám pomôžu

31. 5. 2022
Máte nízky rozpočet na zdravú stravu? Tieto tipy vám pomôžu
Ceny potravín neklesajú a to nehovoríme len o organických bio potravinách. Čoraz väčší podiel z našich výplat tvorí strava. Ak ste sa doteraz nezamýšľali o tom, ako jej nákup optimalizovať, máme pre vás dobrú správu – priestor na zlepšenie máte.

Nasledujúcich päť tipov od Lary Ceroniovej vám pomôže aj s nižším rozpočtom nakupovať viac potravín, ktoré vám pomôžu udržovať zdravší životný štýl. Stačí trochu kreativity a vôle a môžete ušetriť peniaze bez toho, aby ste neupustili od zdravej stravy.

Zaviažte sa k trom zmenám

Ak si z akéhokoľvek cieľa urobíte horu, bude ťažké ho dosiahnuť. Zásobiť si celú špajzu a chladničku potravinami môže byť drahé a namáhavé. Kľúčom je začať pomaly a koncentrovať sa na menšie víťazstvá. Snažte sa stanoviť si len tri reálne zmeny, ktoré pri svojej strave chcete nákupom potravín dosiahnuť – napríklad náhrada bieleho pečiva celozrnným, konzumácia väčšieho množstva zeleniny, ignorovanie sladkostí.

Článok pokračuje pod reklamou


Jedzte viac potravín rastlinného pôvodu

Mnohí si myslia, že vegánska alebo vegetariánska strava je drahšia. To však nie je pravda. Rastlinné potraviny, ako sú orechy, semená či strukoviny, zvyčajne bývajú lacnejším zdrojom bielkovín ako mäso. Navyše, viac si zvyknete jesť nespracované jedlá, ktorí bývajú tiež drahšie a majú horší nutričný profil.

Nakupujte s rozumom

Nikdy nechoďte do obchodu bez nákupného zoznamu. Naplánujte si, čo treba kúpiť a kúpte len to. Jedla si plánujte tak, aby nezostávali zvyšky. Využívajte akcie, ale nekupujte veci, ktoré nevyužijete, aj keď vás zľava môže lákať. Vo väčších množstvách môžete pri zľavách kupovať trvanlivé potraviny, ako sú cestoviny ryža, konzervy, mrazená zelenina.

Pozri aj: Lacné potraviny, o ktorých by ste nepovedali, že sú super jedlom

Jedzte sezónne potraviny

Ak budete chcieť kupovať nejaký druh zeleniny alebo ovocia v období, keď nie je jeho sezóna, nakúpite ho drahšie. Keď je ponuka najväčšia, ceny bývajú nižšie. Niektoré druhy sú preto drahšie v lete, iné v zime. Zároveň, nebojte sa kupovať mrazené ovocie či zeleninu. Mrazením neprichádzajú o živiny a môžete ich dlho skladovať v mrazničke.

Navarte si sami

Obetujte trochu času, ktorý inak trávite pre televíziou alebo na internete, a pripravte si jedlo sami. Vyjde vás lacnejšie, ako keby ste išli do reštaurácie alebo si objednali pizzu. Pizzu je pritom celkom ľahké urobiť si aj doma a netrvá to dlho. Časovo najnáročnejšie je cesto, ale to si môžete pripraviť vopred a zamraziť na inokedy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist