InstagramFacebookYoutube
Tréning

Aký je rozdiel medzi výpadom a drepom na jednej nohe?

16. 6. 2022
Aký je rozdiel medzi výpadom a drepom na jednej nohe?
Tréning nôh s využitím jednej nohy je čoraz populárnejším spôsobom, ako ich precvičovať, aby sa rozvinuli čo najkomplexnejšie. Ak máte vymenovať dva cviky, ktoré ho zosobňujú, sú to výpady a drepy na jednej nohe. Aký je medzi nimi rozdiel?

Mnoho cvičencov sa túto otázku bude pýtať v snahe zistiť, ktorý cvik cvičiť viac alebo ktorý z nich zo svojho tréningu vynechať. Prípadne, či bude pre vás najlepším prínosom, ak ich budete cvičiť obidva.

Oba cviky síce využívajú pri cvičení primárne jednu nohu, no každý je zásadne iný z dvoch hľadísk:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Technika cvičenia

Samotný pohyb je odlišný. Výpady sú dynamickejšie, pretože svojím spôsobom ide o formu kráčania. Ide o jeden krok. Na rozdiel od nich, drepy na jednej nohe sa vykonávajú v rovnakej pozícii, pozície nôh sú nastavené a už sa počas cvičenia nemenia. Kým pri výpadoch pohyb vykonávajú obe nohy (hoci iný), pri drepoch na jednej nohe ho vykonáva len predná noha a zadná je viac-menej len stabilizačnou oporou.

2. Svaly, ktoré stimulujú

Drepy na jednej nohe aj výpady sa síce zameriavajú na precvičovanie nôh a predovšetkým stehien, no majú odlišný vplyv na to, do akej miery ktorú časť stehien stimulujú. Výpady sú komplexnejšie, kým drepy na jednej nohe sú zase nadradené pri cvičení štvorhlavého stehenného svalu. Výpady však poskytujú aj ďalšie možnosti na precvičovanie napríklad sedacích svalov, hamstringov či bedrových svalov, pretože existujú viaceré variácie okrem klasického výpadu vpred – vzad, do boku a podobne.

Ďalšie rozdiely a podobnosti

Rozdielne je aj to, aký vplyv majú na budovanie svalovej hmoty – keďže pri drepoch na jednej nohe máte stabilnejšiu pozíciu, môžete využívať aj viac váhy a budovať tak viac svalov i sily. Výpady si vyžadujú energiu na presúvanie tela, tým pádom zlepšujú vytrvalosť nôh, pália viac kalórií a majú lepší kardiovaskulárny efekt. Vzhľadom na väčšiu požiadavku na balans sú výborné pre tréning športovcov.

Oba cviky však zdieľajú aj podobnosti. Oba zlepšujú balans a pomáhajú odstraňovať asymetriu, či už ide o stupeň svalového rozvoja medzi oboma nohami alebo ich silu. Tiež napomáhajú zlepšovať vašu výkonnosť pri ťažkých cvikoch, ako sú bežné drepy či mŕtve ťahy, ale aj pri rôznych siláckych disciplínach. Zároveň sa dajú cvičiť prakticky kdekoľvek, keďže aj bez činiek sú väčšou výzvou ako drepy.

Kedy využiť drepy na jednej nohe a kedy výpady?

Oba by ste mohli vo svojom tréningu využívať aj naraz. Je to výhodné najmä vtedy, ak je vaším cieľom zlepšenie sily dolnej časti tela. Výpady sú potom lepšie pri budovaní balansu a koordinácie, ako aj celkového rozvoja dolnej končatiny. Drepy na jednej nohe zase lepšie izolujú štvorhlavý stehenný sval. Ak je to jeho zlepšenie vaším cieľom, budú pre vás vhodnou voľbou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist