InstagramFacebookYoutube
Tréning

Týchto 5 cvikov z jogy vám pomôže zlepšiť regeneráciu

30. 6. 2022
Týchto 5 cvikov z jogy vám pomôže zlepšiť regeneráciu
Regenerácia je veľmi dôležitou súčasťou života každého športovca. Práve počas nej sa totiž napredujeme a pripravujeme naše telo na ďalšie vrcholné výkony. Zlepšiť jej kvalitu vám pritom môže pomôcť aj joga.

V tomto článku nebudeme písať o prínosoch jogy, robili sme tak už v minulosti niekoľkokrát. Pozrieme sa však na pózy, ktoré by sme mohli využiť ako cviky pri aktívnej ceste za zotavením. Týchto päť vám pomôže so strečingom svalov, podporením prietoku krvi do svalov a zlepšením rozsahu pohybu:

Z pozície dieťaťa do pozície kobry

Posaďte sa na päty, kolená mierne roztiahnite a predkloňte sa tak, že trup bude viac-menej v dotyku s nohami a bedrá sa posunú dozadu a dole. Ruky natiahnite pred seba. Ste v pozícii dieťaťa. Potom zatlačte do dlaní, vypnite hrudník, zakloňte hlavou dozadu a ramená zatlačte dozadu. Ste v pozícii kobry. Vráťte sa do pozície dieťaťa a zopakujte to päťkrát. V každej pozícii urobte jeden nádych a výdych.

Článok pokračuje pod reklamou


Žaba

Dajte sa na kolená, následne ich roztiahnite doširoka tak, aby prsty na nohách ukazovali do strán. Pomaly sa priblížte trupom k podlahe a dajte sa na predlaktia. Zhlboka dýchajte a udržujte kolená naširoko rozkročené. Vydržte v tejto pozícii 60 sekúnd.

Holub

Začnite v pozícii dosky (planku) s vystretými rukami a zdvihnite svoje bedrá hore tým, že sa o niečo priblížite nohami k rukám. Teraz zdvihnite pravú nohu hore a potom ju umiestnite smerom k opačnej strane pod váš trup tak, aby ste si ju zaľahli hornou časťou tela, keď pred seba natiahnete ruky (predlaktia môžu byť na podlahe). Snažte uvoľniť vršok tela a vydržte v tejto pozícii 30 sekúnd koncentrovaní na dýchanie. Následne to isté urobte s opačnou nohou.

Výpad

Vykročte vpred pravou nohou do pozície výpadu a koleno zadnej nohy tlačte k zemi. Uistite sa, že bedrá máte zarovnané pred sebou a váhu cítite na prednej päte. Spojte ruky v dlaniach a zdvihnite ich. Ťahajte ich hore a dozadu pre lepšie natiahnutie svalov. Vydržte 15 sekúnd, uvoľnite a opakujte ešte hlbšie ďalších 15 sekúnd. Celé to zopakujte aj s druhou nohou.

Extenzie adduktorov

Dajte sa na kolená, následne pravú nohu vystrite doprava tak, aby sa chodidlo dotýkalo zeme. Umiestnite svoje ruky dole pred seba a pomaly si bedrami sadnite na pätu ľavej nohy so súbežným naťahovaním rúk dopredu. Jemne zatlačte a nestrácajte kontakt medzi chodidlom a zemou. Vydržte 15 sekúnd, uvoľníte a sadnite si hlbšie na ďalších 15 sekúnd. Zopakujte aj na druhej strane.

Pozri aj: Prečo by mali dať šancu joge aj chlapi?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist