InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako si užiť letné radovánky čo najlepšie

Autor: PR článok  /   30. júna 2022
Ako si užiť letné radovánky čo najlepšie
Tak ako sa zo žiaka autoškoly nestane automaticky dobrý vodič, tak sa automaticky nestáva ani z absolventa plaveckého kurzu dobrý plavec. Dôležitá je prax, ktorú je možné získať hlavne v lete. A práve teraz si každý môže užívať letné športy a krásy prírody dosýta.

Chystáte sa užívať si leto na čerstvom vzduchu a slnku pri vode? V takom prípade by vám nemali chýbať plavky - ideálne aspoň dvoje. A viete, podľa akých kritérií je dobré plavky vybrať? Pri výbere plaviek je dôležité, aby neboli príliš tesné, ani príliš voľné. Či vyberáte dievčenské alebo chlapčenské plavky, vždy je rozhodujúci strih a materiál. Aktívni plavci môžu voliť aj modely zo špeciálnych elastických materiálov, ktoré pri pohybe pod vodou vytvárajú minimálny odpor. Pokiaľ máte záujem o dizajnovo atraktívne plavky, siahnite po modeloch s volánmi, šnúrkami, strapcami, gombíkmi, korálikmi, flitrami či s inými aplikáciami. No v horúcich letných dňoch je pri vode obzvlášť dôležité dbať na svoju bezpečnosť.

Ochrana hlavy, pokožky a očí

Príliš teplý vzduch a ostré slnečné lúče môžu spôsobiť prehriatie alebo solárnu dermatitídu, preto je dôležité pri vode si natierať pokožku vhodným opaľovacím krémom. Ideálna je bio kozmetika, ktorá neobsahuje žiadne chemické látky. Pri opaľovaní a kúpaní je tiež potrebné chrániť si temeno hlavy šatkou alebo šiltovkou a zrak slnečnými okuliarmi. Skvelým tipom je značka Black cat, ktorá ponúka široký sortiment kvalitných slnečných okuliarov. Modely tejto značky účinne blokujú prechod ultrafialového žiarenia do očí a zabraňujú nadmernému oslňovaniu. Ak počas pobytu na slnku pocítite príliš veľkú únavu alebo bolesť hlavy, tieto signály nepodceňte - môže sa jednať o prehriatie. Prejavmi prehriata alebo úžehu sú aj závraty a veľký smäd. Vtedy sa presuňte do tieňa - hlavu, šiju a podpazušia si ochlaďte studenými obkladmi, po dúškoch zavlažujte telo čistou vodu a následne vyhľadajte odbornú pomoc.

Verejné kúpaliská a bazény

Čo je potrebné vedieť pri návšteve kúpaliska? Verejné kúpalisko nenavštevujte, pokiaľ máte akýkoľvek zápal, hnisavé ochorenia kože alebo hnačkovité ochorenia. Pred vstupom do bazéna a po odchode z neho sa vždy osprchujte pod prúdom tečúcej vody a rešpektujte všetky výstražné znamenia. Do bazéna skáčte len na takých miestach, kde je to povolené a nezabudnite si všimnúť ani farbu a vôňu vody. Vo vode, ktorá je zakalená či inak znečistená sa nekúpte. Voda, ktorá nezodpovedá všetkým hygienickým požiadavkám môže spôsobiť infekcie a iné ochorenia, preto sa riziku nákazy radšej vyhnite.

foto: unsplash.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist