InstagramFacebookYoutube
Výživa

Vláknina zlepší zdravie a podporí chudnutie. Toto sú jej top zdroje

13. 9. 2022
Vláknina zlepší zdravie a podporí chudnutie. Toto sú jej top zdroje
Vláknina je dôležitá pre vaše celkové zdravie a pomôže vám aj s chudnutím. Preto je dôležité, aby ste jej mali v strave dostatok, bez ohľadu na to, či práve držíte nízkosacharidovú diétu alebo nie.

Vláknina je obzvlášť prospešná pre tráviaci systém a srdcovocievne zdravie. Napomáha tiež k efektívnejšiemu tráveniu a udržovaniu zdravej hmotnosti. Denne by dospelá osoba mala prijať minimálne 25 až 38 gramov vlákniny. Za výborné zdroje môžeme považovať aj nasledujúcich 12 potravín:

Artičoky – jedna uvarená artičoka obsahuje len 14 gramov sacharidov, pričom až sedem gramov tvorí vláknina. Je aj pomerne nízkokalorická, keď obsahuje len 64 kalórií. Je bohatá na vitamíny C a K, či draslík a kyselinu listovú.

Článok pokračuje pod reklamou


Avokádo – polovica priemerného avokáda obsahuje 160 kalórií, 9 gramov sacharidov a až 7 gramov vlákniny. Netreba zabúdať na to, že je výborným zdrojom zdravých tukov, draslíka, horčíka či vitamínov C, B5 a E.

Špargľa – jedna šálka nasekanej špargle obsahuje zhruba 40 kalórií, 7 gramov sacharidov a 4 gramy vlákniny. Taktiež v nej nájdeme kyselinu listovú, luteín či vitamíny C a K.

Paprika – veľká sladká červená paprika vám poskytne 43 kalórií, 10 gramov sacharidov a 3 gramy vlákniny. Paprika je pritom mimoriadne bohatá aj na vitamín C.

Karfiol – 1 šálka uvareného karfiolu obsahuje len 5 gramov sacharidov, no až 3 gramy vlákniny. Táto všestranná zelenina vám pri danom množstve pritom zvýši kalorický príjem len o 30 kalórií. Obsahuje aj vitamíny C a K, či kyselinu listovú.

Ružičková kapusta – šálka varenej ružičkovej kapusty obsahuje 70 kalórií, 14 gramov sacharidov a 6 gramov vlákniny. Sú aj výborným zdrojom antioxidantov.

Kokos – nesladený kokos obsahuje len 7 gramov sacharidov a až 5 gramov vlákniny pri množstve 28 gramov. Pokiaľ ide o energiu, dodá vám 187 kalórií. Okrem toho získate aj mangán, meď či selén.

Hríby – ide o skvelú nízkoenergetickú možnosť, ako si do stravy pridať vlákninu. Jedna šálka uvarených šampiňónov obsahuje len 44 kalórií, 8 gramov sacharidov a 3 gramy vlákniny. Hríby sú typicky aj bohatým zdrojom vitamínu D, ktorý sa inak získavať zo stravy pomerne ťažko. Obsahujú však aj iné látky, ako draslík, selén či fosfor.

Maliny – ak vám chutí ovocie, potom siahnite na maliny. Jedna šálka obsahuje 78 kalórií, 18 gramov sacharidov a až 10 gramov vlákniny. Nehovoriac o tom, že obsahujú aj významne množstvo vitamínov C a K či mangánu.

Chia semienka – sú populárnou voľbou na zvýšenie príjmu vlákniny. Jedna 28-gramová porcia obsahuje 138 kalórií, 12 gramov sacharidov a až 10 gramov vlákniny. Tieto semienka sú bohaté aj na železo, horčík a vápnik.

Pekanové orechy – obsahujú menej sacharidov, ako iné druhy orechov. Pri 28-gramovej porcii len 4 gramy. Obsahujú však aj 3 gramy vlákniny. Obsah energie je o čosi vyšší – 196 kalórií.

Makadamové orechy – pri rovnakej porcii ako pekanové orechy, obsahujú tie makadamové 204 kalórií, 4 gramy sacharidov a 2 gramy vlákniny. Sú cenné aj pre obsah mangánu. Samozrejme, obsahujú aj iné minerály a vitamíny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist