InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tmavá čokoláda a jej preukázané prínosy pre zdravie

16. 9. 2022
Tmavá čokoláda a jej preukázané prínosy pre zdravie
Čokoláda. Kto by ju nemal rád? Ak si obľúbite tmavú čokoládu, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaa, mohli by ste urobiť dobre svojim chuťovým pohárikom i svojmu zdraviu.

Tmavá čokoláda je plná živín, ktoré majú pozitívny vplyv na vaše zdravie. Pozrime sa na jej štyri základné prínosy, ktoré sú preukázané.

Je prekvapujúco výživná

Tmavá čokoláda s obsahom 70 až 85 percent kakaa vám pri 100 gramoch prinesie 11 gramov vlákniny, 98 % dennej dávky mangánu, 89 % medi, 67 % železa a 58 % horčíka. Okrem toho obsahuje aj draslík, zinok, fosfor či selén. Nájdete v nej aj cenné antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom, a tak znižujú riziko predčasného starnutia či rakoviny. Dokonca vedci zistili, že obsahuje viac polyfenolov a flavanolov, ako čučoriedky či acai.

Článok pokračuje pod reklamou


Zlepšuje srdcovocievne zdravie

Vďaka podporovaniu produkcie oxidu dusnatého zlepšuje prietok krvi v cievach a tým pádom aj znižuje krvný tlak, hoci u ľudí s vysokým krvným tlakom vedci až taký významný vplyv nepreukázali. Tmavá čokoláda tiež dokáže zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu a obmedziť hladinu toho zlého. Zlepšuje tiež inzulínovú senzitivitu a znižuje riziká srdcovocievnych ochorení.

Zlepšuje činnosť mozgu

Tmavá čokoláda by podľa vedcov mohla zlepšovať aj stav vášho kognitívneho zdravia, najmä v pokročilejšom veku. Zlepšuje prietok krvi do mozgu, stimuluje jeho činnosť kofeínom a teobromínom, a tak vám pomôže aj krátkodobo s koncentráciou.

Chráni pokožku pred slnkom

Prínosy tmavej čokolády ešte nekončia. Bioaktívne zložky, ktoré obsahuje, totiž môžu prospieť aj vašej pokožke. Flavonoly chránia pokožku pred poškodením slnečným žiarením, zlepšujú prietok krvi do pokožky, zlepšujú jej pružnosť a hydratáciu. Bude tak nie len zdravšia, ale aj krajšia.

Vidíte, že tmavá čokoláda má pre vás hneď niekoľko prínosov. To však neznamená, že by ste ju mali konzumovať každý deň vo veľkých množstvách. Netreba zabúdať, že stále obsahuje aj kalórie a ľahko sa s ňou prejedá. Obmedzte ju preto na pásik či dve kocky a vychutnajte si ich. A nezabudnite si skontrolovať, či obsahuje aspoň 70 % kakaa.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist