Tmavá čokoláda je plná živín, ktoré majú pozitívny vplyv na vaše zdravie. Pozrime sa na jej štyri základné prínosy, ktoré sú preukázané.
Je prekvapujúco výživná
Tmavá čokoláda s obsahom 70 až 85 percent kakaa vám pri 100 gramoch prinesie 11 gramov vlákniny, 98 % dennej dávky mangánu, 89 % medi, 67 % železa a 58 % horčíka. Okrem toho obsahuje aj draslík, zinok, fosfor či selén. Nájdete v nej aj cenné antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom, a tak znižujú riziko predčasného starnutia či rakoviny. Dokonca vedci zistili, že obsahuje viac polyfenolov a flavanolov, ako čučoriedky či acai.Zlepšuje srdcovocievne zdravie
Vďaka podporovaniu produkcie oxidu dusnatého zlepšuje prietok krvi v cievach a tým pádom aj znižuje krvný tlak, hoci u ľudí s vysokým krvným tlakom vedci až taký významný vplyv nepreukázali. Tmavá čokoláda tiež dokáže zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu a obmedziť hladinu toho zlého. Zlepšuje tiež inzulínovú senzitivitu a znižuje riziká srdcovocievnych ochorení.Zlepšuje činnosť mozgu
Tmavá čokoláda by podľa vedcov mohla zlepšovať aj stav vášho kognitívneho zdravia, najmä v pokročilejšom veku. Zlepšuje prietok krvi do mozgu, stimuluje jeho činnosť kofeínom a teobromínom, a tak vám pomôže aj krátkodobo s koncentráciou.Chráni pokožku pred slnkom
Prínosy tmavej čokolády ešte nekončia. Bioaktívne zložky, ktoré obsahuje, totiž môžu prospieť aj vašej pokožke. Flavonoly chránia pokožku pred poškodením slnečným žiarením, zlepšujú prietok krvi do pokožky, zlepšujú jej pružnosť a hydratáciu. Bude tak nie len zdravšia, ale aj krajšia.Vidíte, že tmavá čokoláda má pre vás hneď niekoľko prínosov. To však neznamená, že by ste ju mali konzumovať každý deň vo veľkých množstvách. Netreba zabúdať, že stále obsahuje aj kalórie a ľahko sa s ňou prejedá. Obmedzte ju preto na pásik či dve kocky a vychutnajte si ich. A nezabudnite si skontrolovať, či obsahuje aspoň 70 % kakaa.
Čítať ďalší článok:
Mŕtvy ťah má pre vás nasledujúcich 7 prínosov Zdieľať na Facebooku