InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Strach z posilňovne. Ako ho prekonať a začať budovať telo snov?

6. novembra 2022
Strach z posilňovne. Ako ho prekonať a začať budovať telo snov?
Zhruba každý desiaty človek sa počas života stretne so sociálnou fóbiou. Týkať sa môže aj človeka, u ktorého sa pobyt v posilňovni spája so stresom, obavami či napätím. Ako takýto strach z posilňovne prekonať, ak chcete začať budovať zdravšie a krajšie telo?

Strach z posilňovne má podobné symptómy ako sociálna fóbia, pričom ho pociťuje ešte viac ľudí, pretože automaticky neznamená, že ho pociťujú len ľudia so sociálnou fóbiou. Pociťovať môžete nervozitu pred vstupom do posilňovne, vyhýbavosť alebo robenie výhovoriek, zvýšenie potenia či zrýchlenie dýchania, pochybnosti o sebe, rôzne obavy či bolesti, kŕče, nevoľnosť alebo iné problémy s trávením.

Tieto symptómy vedú k tomu, že strácate motiváciu cvičiť alebo sa na tréning plne nekoncentrujete. Môžu súvisieť s nižším sebavedomím, pochybovaním o svojich schopnostiach a pocitom, že vás niekto bude sledovať a súdiť.

Článok pokračuje pod reklamou


Prekonať tejto strach môžete prakticky troma základnými spôsobmi.

Pripravte sa na posilňovňu

Môžete sa cítiť lepšie, ak sa dopredu pripravíte na skúsenosť, ktorú v posilňovni zažijete. Dosiahnuť sa to dá viacerými spôsobmi. Prejdite si posilňovňu ešte predtým, ako pôjdete prvýkrát cvičiť – napríklad pri registrácii. Počas prehliadky alebo cez e-mail sa môžete pýtať otázky o tom, ako používať stroje a náčinia, či je niečo dôležité týkajúce sa etiky alebo pravidiel.

Pred prvým tréningom si tiež vytvorte plán toho, aké cviky a náčinia budete využívať. To vám zlepší koncentráciu a poskytne smerovanie. Dobrým nápadom je vytvoriť si pre každý cvik aj zálohu pre prípad, ak by špecifické náčinie nebolo k dispozícii. Zapíšte si to na papier, ktorý si môžete zobať so sebou.

Ešte pred prvým tréningom v posilňovni si strach môžete znížiť tým, že sa naučíte vykonávať cviky mimo nej dôkladným nasledovaním pokynom od dôveryhodného zdroja. Môžete využívať cviky s vlastným telom alebo trénovať techniku s náhradnými predmetmi, ako sú fľaše namiesto jednoručiek či metla namiesto veľkej činky.

Skúste terapiu vystavením

Efektívnou stratégiou je aj postupné vystavovanie sa zdroju strachu, v tomto prípade posilňovni. Môžete na to využiť vizualizáciu, pri ktorej si predstavujete svoj strach. Predstavujete si, aké pocity by ste mali, ak by ste vstúpili do posilňovne a vykonávali váš tréning. Predstavujete si, čo zlé by sa mohlo stať a ako by ste si s tým mohli poradiť. Môžete si pozrieť aj fotky alebo video z posilňovne, ktoré vám pomôžu predstaviť si lepšie dané prostredie.

Následne už môžete aj so samotným vystavovaním sa posilňovni v reálnom svete. Začnite pomaly. Vyberte si cvik alebo vybavenie, u ktorého sa cítite najkomfortnejšie a choďte do posilňovne s tým, že budete cvičiť len na ňom (myslite aj na zálohu). Stačí, keď budete už len pár minút cvičiť na jednom náčiní, a už sa budete osmeľovať a získavať sebadôveru. Postupne môžete pridávať ďalšie cviky a náčinia. Ak máte obavy z pohľadov iných a dostanete sa do situácie, že vás nikto nevidí, tak sa môžete pokúsiť čeliť aj vášmu najväčšiemu strachu.

Vyhľadajte odbornú pomoc

Ak sa zdá, že si so strachom z posilňovne nedokážete pomôcť sami alebo ste znepokojení vašim mentálnym zdravím, najrozumnejšie bude vyhľadať odbornú pomoc. Uvedomíte si tak, že v tom nie ste sami. Ak neviete, ako si nájsť takúto pomoc, oslovte svojho doktora, ktorý vás môže nasmerovať. Dôležité je urobiť prvý krok. Často potom budete prekvapení, ako dostupná je pre vás podpora.

Pozrite aj: Máte strach z posilňovne? Poradíme vám ako na to


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist