InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Zimné športy podporujú zdravie a vitalitu

Autor: PR článok  /   24. októbra 2022
Zimné športy podporujú zdravie a vitalitu
Zimné športy zvyšujú imunitu, zlepšujú fyzickú kondíciu a zbavujú človeka stresu. Pohyb v prírode podporuje kosti a kĺby, upravuje dýchanie a trávenie - regeneruje celé telo a predlžuje aktívny vek.

Viete, že ľudia potrebujú počas života oveľa väčšie množstvo vzduchu, než vody a potravín? Každý človek sa v priebehu jedného dňa nadýchne okolo 20000 krát, pričom spotrebuje okolo pätnásť kilogramov vzduchu. A aj to je dôvod, prečo stále viac ľudí chodí športovať do prírody nielen počas jari, leta a jesene, ale aj v zime. Viete, akému zimnému športu sa dá venovať až do vysokého veku? Bežeckému lyžovaniu! Rekreačné bežkovanie je vhodné nielen pre mladých ľudí a strednú generáciu, ale aj pre seniorov.

Nová sezóna

Prichádzajúci záver roka je ideálnym obdobím na rôzne športové aktivity v prírode. Pokiaľ aj vy patríte k fanúšikom bežkovania, z pohľadu bezpečnosti je však rozhodujúci stav športového výstroja. Či vlastníte bežky Rossignol alebo iné bežecké lyže, na začiatku novej sezóny nepodceňte odborný servis. Pokiaľ sa v zime chcete cítiť na bežkách bezpečne, odborníci v servise vám lyže nielen nabrúsia a navoskujú, ale aj opravia skorodované miesta. Tiež správne nastavia viazanie, pri ktorom zohľadnia všetky faktory bežkára – vek, výšku a hmotnosť, tiež druh lyží a typ terénu, kde najčastejšie športuje.

Kvalitné oblečenie

Na bežkách sa len málokto zaobíde bez teplého a kvalitného oblečenia. Preto sa nenechajte zaskočiť chladom a do sychravého počasia sa vyzbrojte vhodnými zvrškami včas. Na bežky je ideálna funkčná spodná bielizeň a overenou klasikou pre strednú vrstvu oblečenia sú funkčné tričká alebo roláky. Čo sa vrchného oblečenia týka, základom zimného šatníka bežkára je teplá, nepremokavá bunda a lyžiarske nohavice, ktoré len tak vietor neprefúka a dážď nepremočí. To je základ zimného športového oblečenia, no v mrazivom počasí sú nenahraditeľné aj rukavice. Pri ich výbere však zamerajte svoju pozornosť nielen na správny strih a veľkosť, ale aj na druh materiálu. Dbajte na tepelnú izoláciu, vodný stĺpec, priedušnosť a gumovú úpravu na dlaniach i na prstoch.

Ochranné prvky

Ako vybrať lyžiarsku prilbu a okuliare? Prilba by mala mať čo najnižšiu hmotnosť, čo najmäkšiu výstelku a dôležitý je aj praktický druh zapínania. Lyžiarske okuliare ochránia oči bežkára pred dažďom, snehom, mrazom a slnečným žiarením. Zlepšujú jeho viditeľnosť aj v nepriaznivom počasí. Tvar a veľkosť okuliarov preto vyberajte podľa typu tváre a popruh zvoľte protišmykový. Podstatná je veľkosť, tesnenie a odvetrávanie. Kvalitná ventilácia zabezpečí cirkuláciu vzduchu vo vnútri a zabráni kondenzácii pár, čo je pri športovaní v zime veľmi dôležité.

foto: pexels.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist