InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy (49. časť) – Chris Dickerson a tréning chrbta

21. decembra 2022

Chris Dickerson bol americkým kulturistom, ktorý sa vo svojej kariére mohol popýšiť množstvom úspechov, vrátane titulu Mr. Olympia v roku 1982. Nám padol do oka jeho tréning chrbta, ktorý vám v tomto článku predstavíme.

Dickinson sa narodil 25. augusta 1939 v meste Montgomery z Alabamy a nakoniec sa dožil 82 rokov. Jeho súťažná kariéra začala v roku 1965 a do športového dôchodku odišiel v roku 1994 ako jeden z kulturistov s najväčším množstvom titulov, ktoré dosahoval vďaka výbornej kombinácii hmoty a symetrie.

Do histórie sa zapísal ako prvý Afroameričan, ktorý vyhral titul Mr. America a prvý otvorený homosexuál, ktorý vyhral titul Mr. Olympia. Vyhral aj Masters Olympia. Tieto dva tituly okrem neho získal už len Dexter Jackson. Od roku 2000 je členom Siene slávy IFBB.

Článok pokračuje pod reklamou


Od začiatku sa Dickerson trápil s rozvojom chrbta, a tak toho ohľadom tejto svalovej partie musel naštudovať veľa. Nakoniec si jeho rozvoj vylepšil natoľko, že bol schopný vyhrať najprestížnejšiu súťaž sveta. Za kľúčové považoval poctivé natiahnutie svalov a precítenie kontrakcie pri každom opakovaní.

Tento tréning začínal zhybmi, ktoré robil v štyroch až piatich sériách po 10 až 15 opakovaní. Posledné dve až tri série robil s dodatočnou záťažou.

Nasledovali štyri cviky, ktorí cvičil v 8 až 10 opakovaniach v štyroch sériách. Prvý cvik, príťahy jednoručky v predklone, robil niekedy až v šiestich sériách. Nasledovali ich sťahovanie hornej kladky k hrudníku, príťahy spodnej kladky v sede jednou rukou a príťahy spodnej kladky v sede s rukami paralelne k sebe.

Na záver tréningu raz za dva týždne pridal aj štyri série mŕtvych ťahov, ktoré cvičil v štyroch sériách po 6 až 10 opakovaní.

Tréning chbrta Chrisa Dickersona
Cvik Série Opakovania
Zhyby 4-5 10-15
Príťahy jednoručky v predklone 4-6 8-10
Sťahovanie hornej kladky k hrudníku 4 8-10
Príťahy spodnej kladky v sede jednou rukou 4 8-10
Príťahy spodnej kladky v sede s paralelným úchopom 4 8-10
Mŕtve ťahy (každý druhý týždeň) 4 6-10



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist