Špenát – poskytne vám niekoľko antioxidantov a je bohatý hlavne na vitamín K. Prospieva najmä vášmu srdcu a obmedzuje riziko ochorení.
Mrkva – je známa pre vysoký obsah beta karoténu, ktorý vaše telo premení na vitamín A. Zlepšuje zrak, ale znižuje aj riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc a kolorektálneho karcinómu.
Brokolica – jej hlavnou prednosťou je obsah sulforafánu, ktorý pomáha chrániť telo pred rakovinou. Je tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov.
Cesnak – pomáha znižovať hladiny triglyceridov a cholesterolu. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že by mohol znižovať krvný cukor a predchádzať rakovine.
Ružičková kapusta – obsahuje kaempferol, ktorých chráni bunky pred oxidačným stresom a pomáha predchádzať rozvoju chronických ochorení. Je bohatá na vlákninu a iné esenciálne živiny.
Kel kučeravý – obsahuje veľa vitamínov A, C a K, ako aj antioxidantov a draslíka, vápnika či mede. Podporuje zdravú hladinu krvného cukru a cholesterolu.
Hrach – je bohatý na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu. Nájdeme v ňom aj saponíny, ktoré by mohli mať protirakovinové účinky.
Mangold – je plný vitamínov a minerálov. Niektoré výskumy na zvieratách dokonca naznačujú, že by mohol znižovať prejavy cukrovky druhého typu.
Cvikla – je bohatá na niekoľko živín a odlišuje sa vysokým obsahom dusičnanov, ktoré vám môžu pomôcť s hladinou krvného cukru a športovou výkonnosťou.
Špargľa – je bohatá predovšetkým na folát, ktorý prechádza nepravidelnostiam nervovej trubice počas tehotenstva. Tiež by mohla znižovať oxidačný stres a predchádzať poškodeniu pečene a obličiek.
Červená kapusta – je plná vlákniny, vitamínu C a antokyanínov. Mohla by pomáhať s redukciou zlého cholesterolu, obmedzením priberania či redukciou oxidačného stresu.
Sladké zemiaky – sú známe pre vysoký obsah beta karoténov, ktoré môžu znižovať riziko rakoviny pľúc. Sladké zemiaky sa taktiež spájajú s reguláciou hladiny krvného cukru a cholesterolu.
Listový kel – je bohatý na vápnik, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia. Konzumácia takéhoto druhu zeleniny znižuje riziko rozvoja niektorých foriem rakoviny.
Karfiol – obsahuje niekoľko látok bojujúcich proti rakovine a slúži ako skvelé nízkotučné a nízkokalorické jedlo do diéty, ktoré môžete využiť ako alternatívu k ryži, zemiakom či múke.
Čítať ďalší článok:
Tieto cviky by mali cvičiť muži po štyridsiatke, ak chcú schudnúť Zdieľať na Facebooku