InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Týchto 5 cvikov by mala cvičiť každá žena

Autorka: Lucka  /   27. 4. 2024
Týchto 5 cvikov by mala cvičiť každá žena
Využite silu posilňovania vo svoj prospech. Každá žena by sa mala venovať aj posilňovaniu, nielen behu, zumbe či iným aeróbnym aktivitám. Stačí pritom, ak vsadí na hŕstku cvikov.

Posilňovanie už dávno nie je len doménou mužov. Prínosy má pre kondíciu, zdravie i krásu každej ženy. Nebuduje len silu, netvaruje len svaly, ale podporuje aj chudnutie, odolnosť a sebavedomie. Potrebujete pritom len nasledujúcich päť cvikov, aby ste sa dostali do skvelej formy alebo sa v nej udržali:

Drepy – tento cvik môžete cvičiť efektívne aj bez využitia činiek a ide o jeden z najdôležitejších funkčných cvikov na posilnenie stehien a sedacích svalov. Dokonca môže znižovať riziko rozvoja osteoporózy a páli viac kalórií, vďaka čomu sa hodí aj pri chudnutí.

Článok pokračuje pod reklamou


Výpady – aj tento cvik sa zameriava na spodnú časť tela, pričom im všestrannosť dodáva, že sa môžu robiť dopredu, dozadu i do strán. Tiež sa dajú robiť s činkami aj bez nich. Vedú aj k lepšej rovnováhe.

Kľuky – prechádzame na hornú časť tela, ktorú efektívne precvičia kľuky. Posilnia najmú hrudník, ramená a tricepsy, no stimulujú aj bicepsy, chrbát a stred tela. Záťaž sa dá rôznymi spôsobmi znižovať i zvyšovať. Pozitívom však je, že sa dajú robiť kdekoľvek. Mali by ste sa s nimi dostať až do bodu, kedy ich dokážete na jednu sériu urobiť 15 až 20.

Doska (plank) – hoci ide o statický cvik, pri ktorom sa nehýbete, je veľmi efektívny na budovanie silného stredu tela a lepšej stability v oblasti chrbtice. Stimuluje pritom aj hornú časť tela. Začiatočníci by sa mali snažiť vydržať v polohe dosky aspoň 10 sekúnd. Cieľom je natiahnuť to eventuálne až na jednu minútu.

Zhyby – pre spevnenie chrbta a zvýšenie sily hornej časti tela sa dokonale hodia zhyby. Príťahy na hrazde však nemusia byť ľahké pre každého. Alternatívou sú príťahy na hornej kladke, na ktorých sa dá záťaž nastaviť aj pre začiatočníkov. Tento cvik pomáha aj zlepšiť držanie tela.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist