InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Chcete uspieť? Zabudnite na klamstvá, ktoré cvičenci hovoria sami sebe

05. mája 2024
Chcete uspieť? Zabudnite na klamstvá, ktoré cvičenci hovoria sami sebe
Či už chudnete, budujete svaly alebo silu, nepodkopávajte si svoju snahu vierou k niektorým vaším myšlienkam. Neklamte sami seba. Možno si to ani neuvedomujete, ale možno sa aj vás týka jedna či viac z nasledujúcich siedmich klamstiev.

Cvičenci sami seba často klamú nasledujúcimi tvrdeniami:

Nemusím cvičiť drepy, aby mi rástli nohy – mnoho ľudí má rešpekt pred drepmi, a tak si nahovárajú, že im stačí, ak budú nohy cvičiť na strojoch. Takto sa však pripravujú o potenciál rastu a skôr či neskôr natrafia na stagnáciu. Ak vám v tom nebránia zdravotné dôvody, drepom sa nevyhýbajte.

Článok pokračuje pod reklamou


Na rozvoji hamstringov nezáleží – hamstringy patria medzi svaly, ktoré pri čelnom pohľade do zrkadla nevidíme. A práve preto sú často podceňované. Hrajú pritom dôležitú úlohu pri budovaní estetických, silných a funkčných stehien. Ak ich rozvoj budete podceňovať, doplatíte na tom aj pri cvikoch, ako sú drepy či mŕtve ťahy.

Musím dvíhať čo najťažšie váhy pre svalový rast – dvíhanie ťažkých váh je niekedy nevyhnutné, ale pri budovaní svalov nemá skutočné opodstatnenie. Vtedy treba skôr myslieť na správnu techniku a precítenie svalov, aby ste ich k rastu stimulovali. Stredne ťažké váhy, stredný rozsah opakovaní a väčší tréningový objem sú osvedčenou cestou k úspechom v tomto smere.

Ak nebudem robiť benčpres, neporastie mi hrudník – tlaky na lavičke s veľkou činkou nemusia byť nevyhnutnou súčasťou tréningu prsných svalov. Možno sú efektné, možno zdvíhajú ego, ale pre stimuláciu rastu sú pre vás možno aj lepšie cviky – tlaky s jednoručkami či tlaky na strojoch. Mnohí si vystačia aj s variáciami kľukov.

Na zhyby som príliš ťažký – skúšali ste zhyby a nedokázali ste urobiť ani jedno opakovanie? Nie je to dôvod na to, aby ste si hovorili, že ste na ne príliš ťažký. Je to skôr dôvod na to, aby ste sa im začali poctivo venovať. Tento cvik je skutočne náročný, ale prinesie vám aj veľkú odmenu – je to jeden z najlepších cvikov na silu hornej časti tela a svalový rozvoj chrbta. Začnite pozvoľna, s asistovanými alebo len negatívnymi opakovaniami. Postupne sa zlepšíte.

Pre rast bicepsov musím robiť viac bicepsových zdvihov – bicepsové zdvihy sú veľmi populárne, pretože ich môžete robiť pred zrkadlom, budovať nimi obľúbený sval a zároveň nie sú ani také ťažké na techniku. Pravdou však je, že nikto nechce mať veľké bicepsy a malý chrbát. Preto treba venovať viac času viackĺbovým cvikom zameraným na chrbát. Tie totiž stimulujú aj bicepsy. Bicepsové zdvihy by ste mali brať skôr len ako doplnkový cvik.

Jedného dňa sa vyrysujem, len nie teraz – mnoho cvičencov sa vyhovára pri pohľade na svoje tukové vrstvy, že sú práve v objemovej príprave. Ak však trvá už niekoľko rokov, mali by ste si priznať pravdu – nie ste pripravení sa postaviť náročnej výzve, ktorou spaľovanie tukov je. Je čas, aby ste svoje svaly vystavili vo vašej najlepšej forme. Nakoniec budete radi, keď tak urobíte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist