Momentálne stále nie je jednoznačne rozhodnuté, ktorý z týchto suplementov je lepším po stránke kombinácie efektívnosti, finančných nákladov a bezpečnosti. Ide o dva podobné doplnky výživy, ktoré sa však líšia najmú v štyroch parametroch – kompozícia, makroživiny, aplikácia a cieľový trh.
Rozdiely z hľadiska kompozície a makroživín
Gainer obsahuje typicky zmes všetkých makroživín, pričom najväčší podiel tvoria sacharidy, ktoré dopĺňajú bielkoviny a tuky. Proteíny zase pozostávajú najmä z bielkovín, ktoré sú ich hlavnou zložkou. Obsahujú typicky minimálne množstvo tukov a menšie až minimálne množstvo sacharidov. Gainer je vďaka tomu typicky kalorickejší ako proteín, u ktorého sa kladie najmä dôraz na kvalitu bielkovín.Rozdiely z hľadiska aplikácie
Ak chce cvičenec nabrať hmotu rýchlo a nevadí mu, že s ňou pribudne aj určité množstvo podkožné tuku, tak je gainer tá správna voľba. Hodí sa tiež tým, čo majú problém s naberaním hmoty alebo je ich prioritou rast sily a maximálna podpora generácie. Proteín, najmä srvátkový, je ideálnou voľbou pre tých, čo chcú budovať kvalitnejšie svaly a nevadí im ani to, že to môže trvať o čosi dlhšie. Zároveň je lepším prostriedkom z týchto dvoch doplnkov výživy na zvýšenie príjmu bielkovín počas dňa.Rozdiely z hľadiska cieľového trhu
Ako už bolo spomenuté, gainer sa hodí tzv. „hardgainerom“, ktorí majú problém s budovaním hmoty. Tí potrebujú maximalizovať príjem kalórií. Zároveň je vhodný pre súťažných kulturistov a vzpieračov. Proteín by mal byť využívaný nielen kulturistami vo fáze chudnutia alebo udržovania, ale aj športovcami, pre ktorých je udržanie svaloviny dôležité. Pre bežných cvičencov, ktorí chudnú alebo si udržiavajú štíhlu postavu, je tiež lepšou voľbou.Gainer teda poskytuje všetky esenciálne makroživiny (sacharidy, tuky a bielkoviny) a proteín je primárne zdrojom bielkovín so zanedbateľnou prítomnosťou sacharidov a tukov. Cvičenci, ktorí naberajú objemy ťažko, by preto mohli siahnuť skôr po gaineroch a tí, čo naberajú ľahko tuky alebo si chcú udržať minimum podkožného tuku, skôr po proteínoch. Tie sú najčastejšie mliečne - srvátkové, ktoré sa trávia rýchlejšie, a kazeínové, ktoré sa trávia pomalšia, a preto sa hodia na konzumáciu pred spaním. Existujú aj iné druhy proteínov, pri ktorých treba zvažovať kvalitu a komplexnosť bielkovín.
Čítať ďalší článok:
Týchto deväť potravín vám pomôže zaspať Zdieľať na Facebooku