Ako sa ukázalo, tie nepomáhaj len k vypracovaniu krajšieho tela, ale tiež majú zdravotné výhody. Nedávne výskumy ukazujú, že mliečne bielkoviny pomáhajú znižovať krvný tlak. A funguje to aj pri príjme srvátkových či kazeínových doplnkoch.
Jedna šesťtýždňová štúdia ukázala, že srvátkový proteín pomohol znížiť systolický i diastolický krvný tlak o 8, resp. 8,6 mmHg (milimetroch ortuťového stĺpca, pozn.red.) u vysokoškolských študentov, ktorí mali vysoký krvný tlak alebo prehypertenziu (stav predchádzajúci vzniku vysokého tlaku, tzv. hypertenzie, pozn. red.). Pre porovnanie, redukcia soli ukázala pokles tlakov o 5-6, resp. 2-3 mmHg. Napriek tomu, že sa jednalo o menšiu štúdiu, jej závery sú pre konzumentov srvátkových proteínov povzbudzujúce.
Vysoký krvný tlak u dospelých je vtedy, ak sú hodnoty mmHg vyššie ako 140/90 pri minimálne dvoch rôznych meraniach. U detí je to nad 120/80 mmHg a u diabetických pacientov nad 130/80 mmHg.
V ďalšej štúdii 70 obéznych ľudí s normálnym krvným tlakom prijímalo 27 gramov srvátkového proteínu, kazeínu alebo glukózy. Po 12 týždňoch sa ukázalo, že srvátkový i kazeínový proteín znížili systolický a diastolický krvný tlak o 5, resp. 2 mmHg, čo sú čísla podobné ako dosahujú ľudia redukciou príjmu soli.
Čiastočne sa môže tento pozitívny trend pripísať chudnutiu, ku ktorému proteíny môžu pomáhať, no takisto sa do hry dostávajú vlastnosti mlieka, ktoré vplývajú na zníženie hladiny angiotenzínu II, ktorého pokles vedie aj k poklesu krvného tlaku.
Na podobnom princípe pritom fungujú aj lieky, ktoré sa predpisujú na jeho zníženie. A hoci nie je úplne isté, aký je presný mechanizmus, potenciál, že srvátkový alebo kazeínový proteín vedú aj k nižšiemu krvnému tlaku je ďalším dôvodom toho, prečo sa ich konzumácia oplatí. ?
Čítať ďalší článok:
Hranolky z fast foodu? Šokujúce a odporné Zdieľať na Facebooku