Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
Vyhľadávanie MENU
 
 
Reklama:

Paprika – oprávnene kráľom zeleniny

27. 07. 2021
ikonka
Je štipľavá i sladká. Poznáme ju zelenú, červenú, ale aj oranžovú a žltú. Paprika sa teší veľkej popularite a prináša so sebou veľa zdraviu prospešných látok. Prináša so sebou veľa výhod, vrátane pozitívneho vplyvu pri chudnutí.

Paprika má svoje korene v Južnej a Strednej Amerike a do Európy ju doniesli moreplavci v ére Krištofa Kolumba. Rýchlo si našla svoju obľubu a postupne sa rozšírila aj k nám, či na územie Afriky, Blízkeho východu a Ázie. Niektoré kultivary sa používajú na korenie, iné na konzumáciu aj v surovom stave. A práve o nich bude reč.

Výživové hodnoty papriky

U nás najrozšírenejšie druhy, paprika zelená a paprika červená, majú rovnaký obsah bielkovín – skromný gram na 100 gramov. V energetickej hodnote, počtu sacharidov a tukov sa líšia. Červená má 29 kalórií, 5,2 g sacharidov a 0,5 g tuku. Zelená má 15 kalórií, 2,6 g sacharidov a 0,3 g tuku.

Hoci za bohatý zdroj vitamínu C sa považuje citrón, paprika ho obsahuje výrazne viac. Červená dokonca až desaťkrát viac! Okrem toho v nej vo všeobecnosti nájdeme vitamíny B1, B2, B6, E, betakarotén (zelená ho obsahuje podstatne menej), lykopén a flavonoidy. Z minerálov obsahuje cenné množstva draslíka, magnézia, mangánu a medi.

Článok pokračuje pod reklamou


Prospešné vlastnosti papriky

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je paprika vhodná zbraň na posilnenie imunity. Pôsobí antibakteriálne a neutralizuje voľné radikály, vďaka čomu znižuje riziko rakoviny pľúc, hrdla, úst, žalúdka či hrubého čreva. Zlepšuje náladu a funguje aj ako dobrá prevencia pred nachladnutím a chrípkou.

Flavonoidy majú pozitívny vplyv na srdcovocievne zdravie. Kapsaicín, ktorý môže za štipľavosť papriky, zase pozitívne vplýva na činnosť tráviacej sústavy. Betakarotén má pozitívny vplyv na pokožku (bráni ju aj proti škodlivým vplyvom slnka) a obmedzuje proces starnutia. Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, privítajú schopnosť podporiť metabolizmus a spaľovať podkožný tuk.

Pozor na nadmernú konzumáciu!
Ani s paprikou to však netreba preháňať. Obsahuje totiž látky, ktorí znižujú zrážanlivosť krvi, a tak môže spomaľovať hojenie rád, dráždiť žalúdočnú sliznicu, či dokonca spôsobiť krvácanie z nosa. Nadmerná konzumácia ma negatívny vplyv aj na pečeň.

Máte chuť na papriku? Skúste tento recept:
Hovädzie mäso s papričkami a hríbmi?

09.05.2014.
Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
Sme aj na Instagrame
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2021 SlovakFitness.sk TOPlist