Moderný človek konzumuje nadbytok cukru a to sa potom odzrkadľuje aj na zdravotnom stave. Cukor môžeme nájsť všade – v malinovkách, pečive, cestovinách, sladkostiach či slaných potešeniach. Do jedál sa pridáva ako ochucovadlo. Ak by ste však chceli sladiť zdravšie, môžete vyskúšať niekoľko alternatív.
1. Hnedý ryžový sirup a javorový sirup
Dva druhy sirupov sú vhodnými náhradami cukru s nízkym obsahom kalórií. Sirup z hnedej ryže sa používa aj pri produkcii „zdravých“ tyčiniek a hodí sa na pečenie. Javorový sirup, ktorý je populárny hlavne v Kanade, je časom osvedčené sladidlo, ktoré sa hodí aj k palacinkám, pečivu či ako súčasť marinády.2. Med
Med je klasickou alternatívou k cukru a je to možnosť, ktorá je osvedčená a vo veľkom zaužívaná. Jeho nevýhodou sa môže zdať to, že má o trochu viac kalórií ako cukor, ale jeho výrazná chuť spôsobí, že ho budete potrebovať menej. Navyše, prináša so sebou aj niekoľko prospešných účinkov pre zdravie.3. Ovocie a ovocné produkty
Pre tých, ktorí chcú nahradiť cukor úplne je veľmi dobrou možnosťou aj ochucovanie ovocím a produktov z ovocia, ktoré neobsahujú dodatočný cukor. Produkty ako ovocné šťavy či džemy sa hodia ako jemné sladidlá rôznych pokrmov, či už ide o pečivo alebo biele jogurty. Ovocia samé o sebe je aj zdravou alternatívou k sladkostiam.4. Prírodné sladidlá z rastlín
Skvelé moderné náhrady sa skrývajú vo výťažkoch z rastlín. Konkrétne ide o stéviu a agave. Ani jedno z týchto sladidiel nezvýši hladinu cukru v krvi. Výhodou stévie je, že je u nás dostupnejšie a hlavne nemá žiadne kalórie. Dokonca je až o 300-krát sladšia ako cukor. Agave obsahuje fruktózu, a tak to s ním netreba preháňať. V menšom množstve nezaškodí.Letný režim, pôvodne z 30.05.2014.
Čítať ďalší článok:
Aké ciele by mali mať začiatočníci? Zdieľať na Facebooku